15 Mart 2016

8. Ay Ek Gıda Beslenmemiz

Baranla ek gıda serüvenimiz her gün ayrı maceralı geçiyor. Her gün, hatta her öğün, beni ne beklediğini bilmeden oturuyorum karşısına. Bir gün o tabağı silip süpürüyor bir gün bütün yemeği üzerime püskürtüyor. O püskürtme kısmı zaten en büyük eğlencesi, ilk yaptığında n'yapıyosun çocuğum! diye güldüm, güldüm ya, onu oyun yaptı, el kadar haliyle. Bir daha yüz bulup yapmasın diye artık ciddi duruyorum öyle yaptığı zaman, yapmıyor mu? devam ediyor ama aynı zevki almıyor en azından. :)


Aslında biz bu ek gıda serüvenine harika başlamıştık, harikadan kastım ilk günlerde bir sonraki kaşığı beklemeye tahammülü yoktu, tabaklara falan saldırıyordu, elimdeki kaşığı eliyle ağzına ittiriyordu yani yedirme hızım ona yavaş geliyordu. İnanılmaz, her annenin rüyası bir tabloydu tabii. Her öğün bugün neler yapacak diye heyecanlanıyordum sonra dişlerinden çok huzursuzlandı ve o diş çıkarma döneminde o ağız kilitlendi. Çok üzerine gitmedim, istemiyorsa yedirmedim, bir lokma bile yemediği sadece emzirdiğim günlerimiz de oldu, hala da oluyor. O kendini daha huzurlu hissediyor, ben de öyle. Eyvah bugün yemedi, nasıl büyüyecek bu çocuk endişesine kapılmadım, kapılmıyorum, çünkü büyüyorlar, o endişe ilk çocukta oluyor, size de sakin olmanızı tavsiye ederim, çünkü elbet yiyecek, yemiyorsa vardır bir sıkıntısı, üzerine gidip hem kendinizi hem de bebeğinizi zorlamayın.


Baran'da son zamanlarda mama sandalyesine direnç başladı, mama sandalyesine oturur oturmaz düğmesine basmış gibi ağlıyor, kucağımıza alıyoruz yine kapama tuşuna basmışız gibi susuyor, çok komik!. Herşey tamam da bu, benim olmasını istediğim en son şey, o yüzden bu konuda biraz direndim. En keyifli anlarında mama sandalyesine oturttum, ağlamaya başladığında türlü şebeklikler yapıp konsantrasyonunu dağıttım, bazen kucağıma alıp o kriz anını geçirip tekrar oturttum. Yılmıyorum!
Kaşığa da direnç gösterdiği günler oluyor, o zaman da bırakıyorum elleriyle mıncıklıyor, sonra da keyifle o mıncıkladığı ellerini yiyor. O kaşığın neyi rahatsız ediyorsa artık, bazen istemiyor.
Ek gıdaya başladığımız günden bu yana beş defa tabağını ters getirdi, öyle küçük bir tabak devrilmesinden falan bahsetmiyorum, yemeklerin havada uçtuğunu gördüm!!
Baran zaten kulaklarının içine kadar yemeğe batmış oluyor, üstümüzü başımızı çoktan geçtim.

8. ay ek gıda beslenmemize inek sütü alerjimizin doğrultusunda devam ediyoruz. Dolayısıyla kahvaltımızda peynir, tereyağ hala yok ve henüz yoğurdun tadını bilmiyoruz.

Kahvaltımız ve öğleden sonraki ara öğünümüz değişmedi, sadece öğle yemeklerimiz çeşitlendi. 1 hafta boyunca neler yedireceğime dair bir liste hazırladık, bu listeyi bir ay boyunca uygulayacağım.

Doktorumuz 9. ayda inek sütü alerjimiz için deneme yapacağımızı söyledi, bakalım, umarım bizi mutlu edicek bir sonuç alırız.

Kahvaltı

120 ml anne sütü + 4 kaşık Bebelac Çavdarlı, Mısırlı ya da Hipp 7 Tahıllı +1 çay kaşığı üzüm pekmezi

(anne sütü yoksa/yeterli değilse 120 ml su, 4 kaşık Aptamil Pregomin AS ile karıştırılacak sonra tahıl karışımı ve pekmez eklenecek)

Öğle Yemeği

1. ve 2.gün
·       kuzu incik + yer elması+patates+balkabağı + bulgur

Kuzu incik listemize yeni eklendi, inciği piştikten sonra kemiğinden ayırıp, sebzeler ve bulgur ile blendar yapıyorum, bu yemeğe piştikten sonra yağ ilave etmiyorum.

3. gün
·       kuzu kıyma + esmer pirinç + ıspanak
(bildiğimiz kıymalı ıspanak yemeği sadece soğansız, ben biraz daha tatlı olması için bu yemeğe bir de balkabağı ekliyorum  :))

4. ve 5. gün
·       kuzu külbastı + sebzeler (bal kabağı+patates+brokoli+tatlı patates+yer elması- her gün bu sebzelerden 3 tanesini değiştirerek kullanıyorum) + irmik-karabuğday-esmer pirinç (bunlardan da ikisini kullanıyorum) külbastılı püre şeklinde yediriyorum.

6.gün
·       Kıymalı pirinçli ıspanak



7. gün
·       Balık ! 
Buğulama şeklinde pişirilecek,sebzeleriyle birlikte, bebek yemeklerinde kızartmaya yer yok! (doktorumuzun önerdiği balıklardan biri Çinekop- ilk deneme için fındık kadar- her hangi bir alerji belirtisi görülmediyse, 1 ay boyunca her denemede miktarı arttırılarak)


Bu hazırladığım yemeklere bazen Greçka & kinoa ekliyorum, bitkisel protein olarak.

·       ve SU  !! her yemekten sonra :)


Tüm bebişlere ve annelerine bol iştahlı öğünler diliyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder