Baran'ın inek
sütü ve yumurta alerjisi sebebiyle ona
kek, kurabiye gibi ara öğün oluşturabilecek atıştırmalıklar hazırlayamıyordum.
17. ay
kontrolünde keçi sütü ve keçi yoğurdu ile denemeler yapmaya başlayacağımızı
konuştuğumuzda mutluluktan havalara uçmuştum.
Keçi sütünü
şimdilik kek içinde ve sütlaç olarak deniyoruz. İlk kek denememde Baran ne
tepki verecek diye çok heyecanlıydım.
Neyin
dokunacağı belli olmaz ve sütün dokunup dokunmayacağını net bir şekilde anlamak
adına sade bir kek yapmayı tercih ettim. İçine sadece hoş bir aroma versin diye
limon kabuğu rendeliyorum, bir de Baran limonu çok seviyor :) Hatta ekşi olan herşeyi çok seviyor bunu da
hamileliğimde kavanoz kavanoz turşu yememe, salataya bol limon sıkmama, nerde
ne ekşiyse onu tüketmeme bağlıyorum :) Çocuk alışkın anne karnından :)
İlk kek
denememiz başarılı oldu yani Baran'a hiç dokunmadı o yüzden günlük
beslenmesinde bir ara öğünde 1 dilim kek yiyor, hatta bazen sabahları bile kek
diye tutturuyor , kahvaltıısndan sonra da veriyorum.
Yeni yeni
kekin içine farklı şeylerde koymaya başladım, ilk denemem Baran'a dokunmadığını
bildiğim ve severek tükettiği birşey olan yaban mersini oldu. Sürekli aynı şeyi
yemekten sıkıldığı için yavaş yavaş alternatifler yaratmaya başlıyorum. Limonlu
ve yaban mersinli de çok lezzetli bir kek oldu. Ben de çok sevdim, Baran sayesinde
ben de aylar sonra yiyebilecek bir tatlı buldum :)
Siz de
içine çocuğunuza dokunmayan gıdalar
ekleyerek keki
çeşitlendirebilirsiniz. Bence ceviz de çok yakışır ama şuan cesaret edmiyorum.
Bir sonraki kontrolümüzde doktorumuzla konuştuktan sonra deniycem.
TARİF
Malzemeler
· 1,5 su bardağı süt
· 1 su bardağı toz şeker (şekerini
damak zevkinize göre azaltıp arttırabilirsiniz, ben bardağı tam doldurmuyorum,
1 parmak eksik koyuyorum)
· Yarım su bardağı sıvı yağ
· 2 su bardağı un
· 1 paket kabartma tozu
· 1 paket vanilin
· 2 orta boy limon kabuğu rendesi,
limon büyükse 1 tane yeterli
· İsteğe bağlı yaban mersini, kuru
üzüm, kuru kayısı, ceviz vs.
Yapılışı
Süt, sıvı
yağ ve toz şeker derin bir kap içerisinde mikser yardımı ile çırpılır.
Üzerine un,
kabartma tozu ve vanilin eklenerek tekrar çırpılır.
Son olarak
rendelenmiş limon kabukları eklenerek tekrar çırpılır.
Yağlanmış
ve unlanmış kek kalıbına karışım dökülür ve eklemek istediğiniz başka bir
malzeme var ise yaban mersini, kuru üzüm, ceviz vs. eklenir.
Daha
önceden 175 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 45-50 dakika pişirilir. (pişme
süresi fırınına göre değişiyor, 45 dk sonra fırını açıp kürdan yardımıyla pişip
pişmediğine bakabilirsiniz, kürdanı keke batırdığınızda temiz çıkıyorsa kekiniz
pişmiş demektir)
Bu arada
fırının kapağını ilk 20 dk hiç açmayın, sonra o kek neden kabarmadı dersiniz :)
Umarım
bayılarak yer minikler :)
Afiyet
olsun :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder