17 Nisan 2014

1 Yaş Öncesi Bebeğimize Neler Yedirmemeliyiz !



Bebeklerde beslenme konusu biz annelerin en hassas konularından biri.. Hatta daha bebeklerimizi kucağımıza almadan anne karnındayken başlamıyor muyuz dikkatli beslemeye? Gün içinde almamız besin değerleri doğrultusunda beslenmeye çalışıyor, onun için zararlı olabilecek tüm besinlerden uzak duruyoruz.

Bebeklerimizi ilk 6 ay sadece anne sütüyle, anne sütünün yeterli olmadığı zamanlarda ise formül mamalarla besliyoruz. Kilo ve boy gelişimine bağlı olarak ve doktorlarımızın da yönlendirmesiyle 4-6 ay arasında ek gıdalara başlıyoruz. En temel sebep tabiki bebeklerimizin büyüdükçe anne sütünden daha fazlasına ihtiyaç duyuyor olması. Sebze püreleriyle başlayan ek gıda geçişlerinde, bebeğimiz büyüdükçe farklı yiyecekler tattırarak onların çok yönlü beslenmesini sağlıyoruz. Bebeklerinize yeni yiyecekler tattırırken onlara damak tadı oluşturmak da çok önemli, o yüzden sizin yiyemeyeceğiniz yemeği bebeğinize hazırlamayın.
Tabi bebeğimiz için tüm bu yiyecekleri hazırlarken çok dikkat  etmemiz gereken bir husus var ki o da 1 yaşından önce bebeğimizin kesinlikle yememesi gereken besinlerden uzak durmalıyız.
Peki nedir bu uzak durmamız gereken yiyecekler?



Bal
Arılar bal yapmak için nektar toplarlarken botulizm bakteri sporlarını da beraber alıp farkında olmadan bal yapımında kullanabilirler.Bu bakteri de bebeklerde botulizm adı verilen tehlikeli bir zehirlenmeye neden olabilir. Zehirlenen bebek nefes alma ve yutkunma zorluğu çekebilir, kol, bacaklar ve boyunda güçsüzlük ortaya çıkabilir, durum çok ciddi sonuçlara yol açabilir. bu sebeple ilk 1 yıl bebeğinize bal yedirmemeye özen gösterilmelidir.

Yumurta akı
1 yaşından önce bebeğinize yumurtanın beyazını vermemelisiniz. 6. aydan sonra başladığınız ek gıda beslenmesine önce daha besleyici ve sindirimi daha kolay olan, alerji riski daha az olan yumurta sarısı ile başlamalısınız.
1 yaşından önce tüketilmesi durumunda yumurta akı, bebeklerde alerjik reaksiyonlara sebep olabiliyor.

İnek sütü
1 yaşından önce inek sütü tüketen bebeklerde alerjik reaksiyonlar görülebiliyor. Aynı zamanda inek sütü 1 yaşından önce bebeklerde demir eksikliği ve kabızlık yapabiliyor. Bu yüzden gerekli ise 1 yaş öncesinde doktorunuzun yönlendirmesi ile ve ilk başta sulandırarak inek sütüne başlamalısınız.

Kivi, ananas gibi tropikal meyveler, çilek, çiğ domates, fıstık ezmesi
Bu tip gıdalar 1 yaşından önce tüketilmesi durumunda bebeklerde ciddi alerjik reaksiyonlara sebep olabiliyor. Hatta inek sütü alerjisi görülen bebeklerde, annenin emzirmesi halinde anne diyetinden de öncelikle çıkartılması gereken besinler  oluyor.

Şarküteri ürünleri
Salam, sucuk, sosis gibi işlenmiş veya ısıl işlem görmüş gıdalar bebekler için zararlı gıdalar sınıfına giriyor. Bebeğinizin beslenmesinde sadece 1 yaşından önce değil, çok daha uzun bir süre  bu tip gıdalara  yer vermemeniz en sağlıklısı olacaktır.

Konserve ve paketlenmiş ürünler, hazır meyve suları
Konserve ve bunun gibi ürünler katkı maddesi ve çeşitli koruyucular içerdiğinden bebeklerin bağışıklık sisteminde olumsuz yönde etki ederler. Bu tür gıdaların yine olabildiğince uzun bir süre bebek beslenmesinde yer almaması bebeğiniz için en sağlıklısı olacaktır. Hazır meyve suları yerine meyveleri  bütün halde posasıyla birlikte bebeklerinizin tüketmesine alıştırın.

Kahve, çay, çikolata
Kahve, çay, çikolata gibi kafein içeriği yüksek olan gıdalar veya içecekler, bebeklerin zeka gelişiminde önemli olan demir emilimini azaltıyor. hatta bebeklerde agresif tavırların artmasına bile yol açıyor. Bu sebeplerden dolayı mümkün olduğunca uzun bir süre bu tür gıdalardan uzak durulmasında hatta emzirme döneminde annenin de tüketmemesinde fayda var.

Tuzlu, salçalı, katkılı, baharatlı gıdalar
Bebeklerin damar gelişimini etkilediğinden ilk 1 yıl bebek beslenmesinde tuz kesinlikle yer almamalı. Bebeklerin tuz ihityaçları da yetişkinlerde olduğu gibi sebze ve et gibi gıdalardan doğal yollarla karşılabiliyor.

Hatta mümkünse ilerleyen yıllarda da bebeğinizin tuz tüketimini sıfırda ya da minimumda  tutmanızda fayda var. Ayrıca baharatlı gıdalar da bebeklerde sindirim problemlerine neden olduğu için ilk yıl kaçınmak gerekiyor.  


Kuruyemiş, şeker, patlamış mısır, sakız
Bu tip yiyecekler bebeklerde boğulmaya neden olabiliyor o yüzden çok dikkat edilmeli. Kuruyemişlerin hepsi tabiki zararlı değil, özellikle ceviz, fındık ve badem gibi bebeklerin gelişimine faydalı olan kuruyemişler, doktorunuzun tavsiye ettiği zamanda rondodan geçirilerek veya iyice dövülerek bebeğinize verilebilir. 

Sakatatlar
Bebeğinize beyin, böbrek, dalak, ciğer gibi hayvanların sakatat denilen bölgelerini yedirmek de doğru değildir.  Bu gıdaların, hayvanlardaki bazı hastalıkların insana taşınmasında aracılık yapma riski vardır. Bazı virüsler, bu gıdalar aracılığı ile vücuda girip uzun yıllar sonra canlanıp hastalık yapabilir. Bu yüzden sakatatların da bebeğinizin beslenmesinde yer almaması gerekiyor. Et proteini olarak; kırmızı et, tavuk eti, ve doğru zamanda eklenen doktorunuzun önerdiği balık  eti beslenme için yeterlidir.

Bazı Sebzeler
Bazı sebzeleri de  bebeğinizin beslenme listesinden çıkarmalısınız. Nikotin içeren patlıcan, gaz yapma riski olan sebzelerden karnabahar, lahana, püre haline getirildiği zaman yenmesinde sorun olabilecek, bebeğinizin boğazına takılabilecek bamya, pırasa gibi sebzelerin verilmemesi daha uygun olur. Kolayca ve lezzetli püre olacak sebzelerden Kabak, ıspanak, patates, havuç, bal kabağı bebeğinizin beslenmesine ilk olarak alacağınız besinler olmalı.


 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder