28 Aralık 2014

Hamilelikte 13. Hafta


Gebeliğin 11-14. haftası arasında gebeye ilk trimester tarama testi yapılıyor. İkili test, ikili tarama testi adıyla da bilinen bu testin amacı down sendromu riskinin erken gebelik haftalarında yakalanmasıdır.

İkili tarama testinde, ultrason kontrolü ile bebeğin ense derisi içinde bulunan sıvının ölçümü yapılıyor, yani ense kalınlığına bakılıyor ve baş popo arası mesefasi ölçülüyor, bir de anneden alınan kan ile yanlızca gebelikte salgılanan bazı hormonların değerlerine bakılıyor.



Ultrasonografik değerlendirmede bebeğin ense kalınlığı ölçümüne ve baş popo arası mesefeye hemen bakılıyor, kan testi sonuçları ise birkaç gün içinde çıkıyor. Değerler olması gereken aralıkta ise, down sendromu riski çok az seklinde yorumlanıyor ama testin negatif olması bebekte kromozom bozukluğunun olmadığını garanti etmiyor, sadece riskin çok düşük olduğu şeklinde yorumlanıyor.



İkili tarama testinin pozitif çıkması hali ise, bebekte kesinlikle kromozom bozukluğu olduğu anlamına gelmiyor, riskin yüksek olduğu ve tanısal özelliği olan testlerin yapılması gerektiğini belirtiyor. Kastedilen tetkikler detaylı ultrasonografi, koryon villus biyopsisi ve amniyosentez.  Koryon villus biyopsisi daha erken gebelik haftasında yapılıyor, 12-14 haftalar arasında. Bebeğin plesantasından doku örnekler, alınıyor ve bu doku örnekleri üretilerek kromozom analizi yapılıyor.


Amniyosentez ise daha ileriki gebelik haftalarında 16-20 haftalar arasında yapılabiliyor, bebeğin içinde yaşadığı amniyon sıvısından alınan örnekle bebekte kromozom anomalisi araştırması yapılıyor. Bu testlerin sonucunda bebeğin kromozomlarına bakılarak down sendromu olup olmadığından emin olunuyor.



13. haftamın başında gittiğim doktor kontrolümde ikili testim yapıldı, doktorum ense kalınlığı ölçümünü ultrason kontrolünü yaparken aynı zamanda bana anlattı, çok şükür herşey normal, kan sonuçlarım ise birkaç gün sonra geldi yine çok şükür ki kan değerlerim de olması gereken aralıkta.

Bazen aklımızdan çıksa da, sağlık bu dünyadaki en büyük zenginlik değil mi ? Daha anne karnında iken tüm dualarımız sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek oluyor. Böyle günlerde iyi neticeler duyunca daha da şükrediyor insan.

Bu haftada bebeğin genital tüberkül denilen yapısının duruşundan cinsiyet tahmini yapılabiliyormuş. Bu yapı erkek bebeklerde yukarı doğru, kız bebeklerde ise vücuda paralel oluyormuş. Doktorum ultrasonografi kontrolünde bunu bize anlattı ama cinsiyet tahmini için net bir bilgi vermedi, en sağlıklı bilgiyi 16. hafta kontrolünde alabileceğimizi söyledi, ben de hiç ısrarcı olmadım, sağlıklı olduğunu öğrenmek benim için tek önemli olan şey. Kaan'ı 13. haftanın sonunda, rutin kontrolüm sırasında hiç ummadığım bir anda doktorumun söylemesiyle öğrenmiştim, o yüzden belki öğreniriz bu hafta diyordum ama bir acelem yok tabiki sağlıklı olsun yeter.

Bu hafta itibari ile anneye vitamin takviyesi de başlıyor, bir de benim geçen hafta başlayan diş eti sorunlarım için kalsiyum takviyesine de başladık. 

Gebelikte diş sorunları gerçekten çok önemli ve atlanmaması gereken konulardan biri. En ufak bir diş eti kanamnızda bile doktorunuzla mutlaka görüşün ve gebeliğinizin hangi haftasında olursanız olun yaşadığınız herhangi bir diş sorununda doktorunuzun bilgisi dahilinde bir diş hekimi ile görüşmeyi ihmal etmeyin.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder