19 Ocak 2015

Diş Çıkarma Döneminde Bebeği Rahatlatmak için Neler Yapılmalı ?


Bebeklerde diş çıkarma dönemi hem bebekler hem de anneler için zorlu ve yorucu bir süreç olabiliyor. Bebeklerin diş çıkarma zamanları için kesin bir tarihten söz edemeyiz çünkü farklılık gösteriyor, bazı bebekler çok daha erken diş çıkartırken 3-4 aylık gibi, bazıları daha geç çıkartabiliyor, Kaan ilk dişlerini 8 aylıkken çıkartmıştı. 

Bebeklerin diş çıkarmaya başlaması büyümeye başladıklarının da işareti diyebiliriz aslında.
Bu süreç her bebekte farklı zorluklarla yaşanabiliyor. Ateş, huysuzluk, mızmızlık, iştahsızlık, geceleri huzursuzluk, ishal, sık sık uykudan uyanma, ağlama, ağızda tükürük birikmesi ve kilo alımının yavaşlaması bu dönemde sıklıkla bebeklerde görülen belirtilerden. Aynı zamanda diş etlerinde şişme de en büyük belirtilerdendir. Bebeğiniz eğer izin verirse eliniz ile diş etlerini kontrol edebilirsiniz, şişlik hissediyorsanız bebeğinizin dişleri geliyor demektir. 

Kaan'ın ilk dişlerinde çok sıkıntı yaşamasak da, azı dişleriyle birlikte hatırı sayılır sıkıntılı, uykusuz geceler geçirdiğimizi söyleyebilirim. Çok şükür hiçbir dişini çıkartirken ateşlenmedi, gündüzleri keyfi hiç bozulmadı, ama geceleri huysuzluk, sık sık uyanma ve ağlama nöbetleri yaşadık. Sadece memede sakinleşiyor ve sadece beni istiyordu. Anne için de bu dönem biraz yıpratıcı olabiliyor ama bu yaşananlar her ne kadar yorucu da olsa bebeğinizin diş çıkartırken yaşadığı ağrı ve acıyı anlayarak, bu süreçte ona doğru şekilde yardımcı olmaya çalışmak gerekiyor.

Bu süreci daha rahat geçirmek ve bebeğinizi biraz dahar rahatlatmak için neler mi yapabilrisiniz??

·       Bebeğinizin diş etlerine temiz ve soğuk bezle masaj yapabilirsiniz, ben hep tülbent şeklindeki ağız bezlerini kullanarak diş etlerine masaj yapmıştım.



·       Doktorunuzun önerisiyle diş etlerini hafif uyuşturarak rahatlatan diş jellerini, bebeğinizin diş etlerine sürerek kullanabilirsiniz. Kaan azı dişlerini çıkartırken benim yanımdan ayırmadığım bir jeldi.

·       Çiğneyerek diş etlerini kaşıyabileceği, zürafa Sophie gibi, %100 doğal, kauçuk ve gıda boyasından yapılmış diş kaşıyıcılarını tercih edebilirsiniz. Alacağınız bir başka diş kaşıyıcınızın plastik ve boyalı olmamasına çok dikkat edin.



·       İnce sulu dişlikleri de buzdolabında dondurarak kullanabilirsiniz, biz Kaan'da çok kullanmıştık. 


    Kaan soğuk olduğu için elinde tutmaktan hoşlanmıyordu o yüzden kenarından tutuabileceği sulu dişlikleri soğutarak diğerlerini ise olduğu gibi kullanıyorduk.


·       Soğuk diş etlerine çok iyi geldiği için bu sancılı döneminde donmuş parmak besinlerden de özellikle havuç Kaan’a vermiştim böylece diş etlerini biraz rahatlatabiliyorduk, kesinlikle tavsiye ederim .

·       Bu diş kaşıma oyuncaklarının dışında da oyuncak ya da eline her ne geçirdiyse hemen ağzına götürerek dişini kaşımaya da çalışacaktır, o yüzden ağzına götürebileceği oyuncakları temizliğine çok dikkat etmek gerekiyor.

         Son olarak Nuk'un diş temizleme alışkanlığı geliştirici seti de harika bir alternatif diş kaşıyıcısı, diş etlerini çok rahatlatıyor onu da kesinlikle tavsiye ederim. 



 Tüm bebeklere ağrısız, sancısız, geceleri uykuların kaçmadığı diş çıkarma dönemleri diliyorum...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder