23 Haziran 2014

Tuvalet Eğitimine Ön Hazırlık


Çocukların tuvalet eğitimi de, emeklemeleri, ilk adımları gibi çok önemli gelişim aşamalardan biridir.  Tuvalet eğitimi için teorik olarak 18 ay ile 3 yaş arasının uygun dönem olmasıyla birlikte çocuğun ve ona bakan kişinin de hazır olduğu dönemde bu eğitime başlanması çok önemli.

Kaan 18 aylık olduğu zaman ben de  bu yaz için tuvalet eğitimi verme üzerine planlar yapmaya başladım. Yazlıklar bu eğitimler için çok uygun yerler oluyor. Bu sebeple yazın yazlıkta tuvalet eğitimini bitiririz diye düşünüyordum.

18 aydan sonraki dönem tuvalet eğitimi için teorik olarak uygun dönem oluyor çünkü 18 aydan itibaren bebekler bağırsak ve mesane için gerekli kas kontrolu kazanıyor, beden fonksiyonlarını öğreniyor ve ifade etme becerisi artıyor ve bu sebeple ihtiyaçlarını çok daha rahat ifade ediyor. Soru sormaya başlıyor ve 2 yaş üzerinde çocukların dikkat süresi daha da artıyor.

18 aydan sonraki dönem ne kadar uygun bir dönem olsa da çocuğun fiziksel olarak  bu eğitime kesinlikle hazır olması da gerekiyor. örneğin;
çocuğunuz uykudan uyandığında kuru oluyor mu??
kirli bezle dolaşmaktan rahatsız oluyor mu??
5 dakika süreyle aynı pozisyonda oturabiliyor mu??
3-4 saat gibi uzun süre kuru kalabiliyor mu?? gibi sorulara cevabınız evet ise çocuğunuz tuvalet eğitimine başlamak için fiziksel olarak hazır olabilir.
 

Peki tuvalet eğitimine başlarken neler yapılmalı???
·       Çocuğunuz tuvaletini yaptığında müzik çalan, sevimli bir lazımlık seçebilirsiniz.
·       Çocuğunuzu motive etmek için özekllikle kız çocuklarında ilgisini çekecek iç çamaşırlarını bu sevdiği bir çizgi film karakteri olabilir,birlikte seçebilirsiniz
·       2 saatte bir tuvaletini hatırlatıp, yaklaşık 5 dk kadar oturmasını sağlamalısınız bunu çeşitli oyunlarla ya da şarkılar eşiliğinde oyalayarak yapabilirsiniz.
·       Rol model seçimi de önemli, bu durum göz önüne alınarak anneler kızlarına ve mümkünse babalar oğullarına yardımcı olabilir.
·       Tuvalet eğitime başladığınızda bezinizi çıkartmalı ve bir daha takmamalısınız, böylece bezi bıraktığını anlayacak, tekrar takarsanız alışamayacaktır.
·       Çocuğunuzun tuvalet saatlerini biliyorsanız o saatlerde onu lazımlığına oturtmaya çalışın.
·       Çişini ya da kakasını yaptığında 'aferin kızım/oğlum' gibi kelimler sarfedin, alkışlayın, gerekirse küçük hediyelerle ödüllendirin bu onları motive edecektir, çevremde bunu çok tecrube ettim.
·       Çocuğunuz tuvaletini kaçırdığında ise asla ona kızmayın ve doğal davranın ve kendi tuvaletine yapması gerektiğini hatırlatabilirsiniz.
·       Eğitim sanıldığından da uzun sürebilir, sabırlı olun bu süre çocuğunuza bağlı.
·       Doktorlar gece eğitimine gündüz eğitimi ile aynı anda ya da gündüz eğitimini tamamladıktan sonra başlayabileceğinizi söylüyor.

Fakat tuvalet eğitimine önemli değişikliklerin yaşandığı anlarda; çocuğun kardeşinin olması, yeni bir eve taşınma ya da bakıcı değişikliği gibi  ya da ememeden kesme ve emzik bırakma gibi başka bir eğitimle aynı anda başlanmaması gerekiyormuş. Bu yüzden sizin ve çocuğunuz için en uygun dönemde başlamak çok çok önemli.

Çocuğunuz fiziksel olarak bu eğitime hazır ve çocuğunuzun hayatınızda önemli değişiklikler yaptığınız ya da yapacağınız bir dönemde olmamanıza rağmen, çocuğunuz tuvalet eğitimine aşırı tepkiler veriyor ve tuvaletini yapmayı reddediyorsa inatlaşmaya geçmeden ara vermek bu durumda en uygun davranış oluyormuş. Sakın baskıcı bir tavır içande olmayın.

Kaan'ın 18 aylık doktor kontrolune gittiğimizde Kaan'ın tuvalet eğitimi için doktorumuzla konuştuk. Bu yaz Kaan'a tuvalet eğitimi vermek istediğimden bahsettim ve doktorumuz henüz erken olduğunu ve doğru yaşın 2,5 yaş olduğunu söyledi. Çocukların 18.aydan itibaren bağırsak ve mesane için gerekli kas kontrolu kazanmalarına rağmen mental olarak bu eğitime hazır olmadıklarını, tam olarak 2,5 yaşında bu eğitime hazır olduklarını söyledi. Böylece bu yaz için planladığım tuvalet eğitimini önümüzdeki yaza erteledim.

Bu süreçte doktorumuzun da yönlendirmesi ile tuvalet eğitimine ön hazırlık çalışmaları yapıyoruz. 1 aydır her altını değiştirmemden sonra Kaan'a 'annecim kupkuru olduk artık' diyorum. Altını değiştirirken öfff, pöfff, pis, kirli, gibi kelimeleri kullanmıyoruz çünkü ona ait olan hiçbirşey kötü olamaz!!! bu çocuklar için çok önemliymiş! onun yerine altımızı değiştirdikten sonra temiz olduk yerine 'kuru' olduk diyoruz.  Sonra kirli bezini Kaan'a veriyorum ve bezi verirken de hadi annecim artık bezimizi atıyoruz, kurtuluyoruz bezimizden diyorum ve özellikle her zaman attığımız bez kovasına ya da çöp kovasına değil de ayrı bir poşet açıyorum ve Kaan'dan bezi poşete atmasını istiyorum. Atınca alkışlıyoruz, bravo diyoruz, bir sonrakini daha hevesle atıyor.

Bezden kurtulma fikrini ona yavaş yavaş yerleştiriyoruz, artık altını açtıktan sonra bezini atacağını biliyor ve bazen bezini ona vermeyi unutunca 'anne ver' diyor, 'anne at' diye de bezini kaptığı gibi koşuyor.

Bazen de poşeti açıyorum ve hadi at annecim diyorum, o anda bezine sarılılp bir kaçışı var, hemen gidip çadırının içine saklıyor, o zaman anlıyorum kirli bezi de olsa ona ait olan birşeyin ne kadar kıymetli olduğunu. Sonra gelip poşete atıyor bezini ve hemen kendini alkışlıyor.

Sizlere de tuvalet eğitimi öncesi böyle bir hazırlığı tavsiye ederim, bezden ayrılma, kurtulma fikrini yavaş yavaş kabullenip, bezini atınca mutlu oluyorlar. Ama siz siz olun sakın ona ait olan birşeye bu bezi dahi olsa pis, kötü, kaka, ööf,pöfff demeyin! Unutmayın onun için ona ait olan herşey çoook kıymetli! Altını değiştirdikten sonra temiz olduk, mis gibi olduk kelimeleri yerine 'kuru' olduk demek en doğru kelimeymiş. O zaten mis gibi değil mi??? :)








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder