10 Şubat 2014

Anne Ben Büyüdüm ! 1 Yaş Beslenmesi



Doğumla beraber her ay rutin devam eden doktor kontrollerinin oğlumun 1 yaşına girmesi ile sonuna gelmişitk. Her ay gittiğimiz doktor kontrollerinde ben hep ayrı bir heyecan yaşıyordum, bu ay oğlum kaç gr/ kilo almıştı, boyu ne kadar uzamıştı, gelişimi nasıldı, hangi besinlerle tanışacaktı ?? (6.aydan sonra) ...

Oğlum artık 1 yaşına girdi, bir nevi bebeklikten çocukluğa terfi ettik diyebiliriz, bu terfi ile birlikte beslenme şeklimizde değişti. Benim için bu fikre alışması zor oldu, anneler için çocukları hiç büyümez derlerdi inanmazdım, şimdi çok iyi anlıyorum, beslenme şeklimizin değişmesinden bile duygulanıyordum, oğlum artık büyümüştü, koca çocuklar gibi salçalı falan yemekler yiyecekti, buharda pişirip ezdiğimiz sebzelerle, minik mama kaşıklarımızla vedalaşıyorduk. Öğün içeriklerimizi de değiştiriyorduk,örneğin  6.aydan sonra akşam üstü ara öğün olarak yediğimiz yoğurdumuzu artık öğle yemeğimizin yanında yiyecektik. Bu da benim için sil baştan bir yemek düzeni oluşturmak anlamına geliyordu.

Kahvaltıda artık daha özgürüz, yumurtanın beyazıyla da tanışma zamanımız geldi vee bala da merhaba diyebiliriz artık :). Peynirli omletler, tereyağlı ballı ekmekler, rafadan yumurtalar, mis gibi Ege zeytinyağı ve yeşil zeytini de artık kahvaltımızda yerini alabilecek :). Hemen bal siparişimi verdim, kaliteli bir çiçek balı olmalıydı, balı ilk tattığındaki tepkisini çok merak ediyordum.

Öğle yemeklerimizde artık salçalı yemeklere başlıyoruz, baya bizim gibi tencere yemekleri yiyecek minik oğlum :) , köfteler, pazı dolmaları... Akşam yemeğinden önce ara öğün olarak da şekersiz pişirilmiş keki meyve rendesi ve pekmezle tatlandırarak yiyeceğiz. Akşam yemeklerinde ise makarna, kuskus gibi besinleri tüketeceğiz. Heyecanlıyım :)

1 yaş beslenmesine uygun olarak haftalık kahvaltı, öğle yemeği, ara öğün ve akşam yemeği menülerimi oluşturdum. Bu geçiş sürecinde birkaç gün bocalayabilirdik, itirazlar yaşanabilirdi, sevmeyebilirdi herşeye hazırlıklıydım.


İlk gün sabah heyecanla bir omlet pişirdim, tereyağlı ve peynirli, yanında da 100 ml anne sütü, harika bir kahvaltıydı, bayılarak yiyeceğini düşünüyordum, ki  oğlum İlk kaşıkta elimi itti ve yüzünü ekşitti, lor peynirleniri diliyle çıkarmaya çalışıyordu, sevmemişti :(. Sütle karıştırdım, yine yemedi, pekmez ekledim yine olmadı. Omlet hayalim suya düşmüştü, hemen ekmek, peynir, zeytin, zeytinyağı menüsüne döndüm, zeytinleri minik minik kestim bu sefer zeytinleri diliyle itmeye başladı, bunu da istemiyordu. Ben bunları hazırlarken Kaan artık mama sandalyesinde sıkılmaya başlamıştı ve acıkmıştı, daha ilk günden bir alternatif daha denemekten ve onu biraz daha bekletmekten vazgeçip sadece sütünü verdim, doğduğundan beri alışık olduğu bir lezzet olduğu için itiraz etmeden hemen içti.



Öğle yemeğinde de kıymalı, pirinçli ve nohutlu pırasa yemeği pişirdim, yanında da yoğurdu,hiç itiraz etmeden keyifle yedi :) yaşasın! benimde keyfim yerine geldi.

Akşam üstü kekine ne tepki vereceğini merak ediyordum daha önce hiç tatmadığı bir lezzetti. Şekersiz, kuru incir, kayısı ve üzümlü bir kek pişirdim. Kekin üzerine elma rendeledim ve pekmez döktüm, biraz da anne sütü ilave edip çatalla iyice ezdim. (Kuru kayısı, incir ve üzümü pişirmeden önce sıcak suda beklettiğim için iyice yumuşamışlardı.) veee kekini de severek yedi minik oğlum.

Sıra gelmişti akşam yemeğine, tam buğday unundan makarna pişirdim, makarnayı önüne koymuştum, bir yandan ben yedirmeye çalışırken belki o da kendi yemek ister diye düşündüm, birkaç kez eliyle alıp makarnayı ağzına götürdü fakat makarnayı da çok sevmedi, ilk gün olduğu için çok zorlamamıştım, farklı alternatiflerle diğer günlerde tekrar denemeye karar verdim.

Kısa bir sürede yeni yemek düzenimize ben de oğlumda alıştık,  makarnayı hala yemiyoruz o ayrı :) Sevmediği şeyleri fazla zorlamadan ara ara pişirip tekrar deniyorum, bir gün yiyecek umuduyla :) yeni beslenme düzenimiz için oluşturduğum haftalık menülerimizi aşağıda paylaşıyorum veee bol iştahlı günler diliyorum.

Tüm miniklere afiyet olsun.


Kahvaltı  ( kahvaltının yanında 100 ml anne sütü veriyorum)
Peynirli omlet / Rafadan yumurta +peynir / Ekmek +peynir +yeşil zeytin +zeytinyağ / Tereyağlı ballı ekmek / Yağda yumurta

Öğle yemeği (öğle yemeklerinin yanında 200 ml yoğurt yediriyorum.)
Kıymalı yeşil mercimek / Kıymalı pirinçli nohutlu pırasa / Kıymalı karnıbahar / Kereviz + 2 köfte
Pirinçli yer elması / Kapuska / Pazı dolması  / Balık (haftada 2 kez)

Ara öğün
Şekersiz kek, üzerine meyve rendesi ve pekmez

Akşam yemeği
Makarna / kuskus / yoğurt çorbası / bulgurlu, sarı mercimekli sebze çorbası / tarhana çorbası



4 yorum:

  1. Merhaba,
    Instagram'dan takibe aldığınızı görünce hemen bloğunuza bakayım dedim, çok keyifli görünüyor: )
    Onlar yedikçe nasıl mutlu oluyoruz değil mi. Ufaklığa sevgiler.

    minikmucizemmm.blogspot.com
    Melissmum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, nazik yorumunuz için çok teşekkür ederim. Kesinlikle onlar yedikçe çok mutlu ve huzurlu oluyoruz.. Blogunuzu ziyaret ettim son yazınızda kendimi buldum diyebilirim, aynı durumdayız :( bu süteçte deneyimlerinizi paylaşırsanız harika olur ;) zor bir süreç bizleri bekliyor galiba, sevgiler...

      Sil
  2. Yalnız değilim demek ki: ) Zor bir süreç nasıl sonlanacak çok merak ediyorum açıkcası, umduğumun tersi kolay biter inşallah, hepimiz için: )

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de tek dileğim o.. Umarım çok kolay, sancısız biter hepimiz için ;)

      Sil