24 Ocak 2014

Minik ayaklar, ilk adımlar !





İlk agu, ilk gülümseme, ilk emekleme, ilk dişler, ilk kelimeler veee şimdi de ilk adımlar ! oğlum büyüyoor!

Bebeklerimizin her geçen gün  büyüdüğünü gösteren anlatması zor mutluluk evrelerini hepimiz yaşıyoruz, heyecanlanıyoruz fakat süphesiz ki  sağ sola sallanarak, her an düştü düşecek şeklinde atılan ilk adımları, bebeklikten çocukluğa geçisi simgeleyen en büyük gelişmeleri oluyor.

Kaan oyun parkında ilk adımlarını atmaya başladığında, çılgına dönmüştüm. Artık hayalimdeki gibi evin içinde pıtır pıtır yürüyerek arkamdan gelecekti, ben salonda otururken birden salonun kapısında belirecekti, kıyafetlerimden beni çekiştirecekti.  Çok heyecanlıydım ama aynı zamanda bu gelişimi beni beraberinde bir sürü soruyla baş başa bırakmıştı. Nasıl bir ayakkabı almalıydım?, ilk adım ayakkabısı dedikleri şey neydi ? Ortopedik bir ayakkabı mı olmalıydı? Yoksa kıyafetlerine uyumlu renk renk ayakkabılar alabilirmiydim?






Eş dost arkadaş herkese sormaya başladım, her kafadan bir ses çıkıyordu, ilk adımlarını atarken ayakkabı giymeli, hayır ilk adımlarını çıplak ayakla ya da çorapla atmalı ki kas gelişimi için yere sağlam basmayı öğrensin, doğru bir ayakkabı ile yürümeli yoksa düz taban olur, evde ayakkabı giymeli, hayır giymemeli derken kafam iyice karışmıştı :)  Bir de ayakkabı giymekten hiç hoşlanmayan hatta çorap bile ayağında zor tutan, çıplak ayak olmaya bayılan oğluma ayakkabı alacaktım! Bu ayakkabı olayı her geçen gün daha da karışmaya başlamıştı. Önce araştırmalarımı yaptım ve doktorumla görüştüm, sorularıma tek tek yanıt bulmaya başlamıştım. Ayakkabı alırken en önemli şey tabiki o minik ayaklarının rahat etmesiydi. Ortopedik ayakkabı diye bir şey yoktu, iyi ayakkabı vardı. Ayakkabının ayak bileklerini mutlaka sarmalı diye bir koşulu yok hatta bazı ayakkabılarda hareket kabiliyetini bile kısıtladığı oluyordu. Malzemesi yumuşak ve esnek olan, tabanı ne çok hantal ne de çok ince olan aynı zamanda hafif bükülebilir olan, doğal teri emen malzemeler tercih edilmeliydi, deri gibi. Ayakkabının önü yumuşak ve geniş olmalı ve parmak ucu ile ayakkabı ucu arasında yaklaşık 1 cm mesafe olmalıydı. Bu özelliklerle uyuşan ve aileler tarafından sıklıkla tercih edilen bazı markalar var; Pediped, bobux i-walk ve geox marka ayakkabılar.




Nihayet uzun araştırmalar sonrasında biz de ayakkabılarımızı aldık.  Şimdi evde tabanı kaydırmaz çorap giydiriyorum, bazen de çorap üstüne patik, dışarıya çıkarken de ayakkabısını.   

 
Küçük notlar;


- Ayakkabı alırken miniklerin ayaklarının hava alabileceği seçimler yapılmalı, (deri, kumaş),  sentetik ya da yapay deriler ayaklarını terletiyor.
- Minik ayakların çok hızlı büyüdüğünü unutmayalım, bu yüzden ayakların sıklıkla ölçülüp bu ölçüye göre bir numara büyük ayakkabıya geçmek önemli.
- Ayakkabı  alırken mutlaka denenmeli  ve elimizle kontrol etmenin yanı sıra birkaç adım attırılarak da rahat olup olmadığının yüz ifadelerinden takip edilmesi daha sağlıklı olabilir. Ya da ayakkabıyı çıkardıktan sonra ayakları kontrol edebiliriz, ayakta herhangi bir kızarıklık, ayakkabıya bağlı iz varsa ayağını sıkmış demektir.
- Bebeklerinize ayakkabısını gün sonunda almayı tercih edebilirsiniz, çünkü miniklerin ayakları %5 oranında genişlemiş oluyor.
- İlk ayakkabı alma deneyiminizde bebeğinizin gün içinde keyifli olduğu bir saati seçebilirsiniz, böylece ayakkabı denerken daha az huysuzlanacaktır J  karnının tok, uykusunu almış olması bu deneyimi çok daha keyifli bir hale getirebilir J


;) Baba der ki : ayakkabı numarası 21-22 ama benim 43 den çok daha karmaşık ! Yok ortopedik yok anatomik yok ilk adım ayakkabısı ? İlk defa duyduğum markalar cabası? Onun o yürümesi , koşarak Baba Baba diye sana gelmesi bir ömre bedel ! Diğerleri aracı, ayrıntı :) Çok çeşit almayın ayak hemen büyüyor paranıza yazık :)

2 yorum:

  1. ben deri patikleri çok kullandım ve memnun kaldım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de deri ve kaydırmaz patikler kullanıyorum ve çok memnunum.

      Sil