24 Aralık 2015

Ek Gıda Listemiz! 6. Ay

Bebeği 6. ayına yaklaşan her annenin ek gıda dönemi için kafasında binbir türlü soru oluyor. Kitaplara gömülüyor, internetten araştırma yapıyor ve sürekli okuyor. Ben de bu annelerden biriydim tereddütsüz. Ek gıdaya nasıl geçilir, hangi sebzelerle başlanır, nasıl pişirilir, nasıl yedirlir, önce sebze mi yoksa meyve mi, önce tatlı yerse, sonra sebze yer mi, kaç kaşık yemeli, doyduğunu nasıl anlarım, pişirdiğim yemeği kaç gün yiyebilir, hangi koşullada saklamalıyım, nasıl ısıtmalıyım, anne sütünü hazırladığım ek gıdalarda kullanabilir miyim gibi gibi sonsuz sorular...

Bu süreçte doktorların yönlendirmeleri ve anne tecrübeleri yol gösterici oluyor.

Ben Baran'ı ilk 6 ay sadece anne sütü ile besledim. Yaz doğumlu olduğu için o kavuran sıcaklarda teyzelerin amcaların bi damla su ver kızım kavruldu çocuk! sözlerini dinlemedim ve su vermedim, sadece emzirdim çünkü su ihtiyacını zaten anne sütünden karşılıyor.

Baran'ın 4,5 aylıkken inek sütü alerjisi olduğunu öğrendik ve ben Baran'ı sadece emzirerek beslediğim için diyete girdim ve bu şekilde alerjiyi kontrol altına aldık, şimdilik bir sıkıntımız yok. Ama hep ek gıdaya geçtiğimiz zaman nasıl menü oluşturacağımız konusunda soru işaretlerim vardı. Şimdi benimle birlikte Baran'da diyete giricek, zorlanıcak mıyız diye düşünmeden edemiyordum ama doktorumuz her fırsatta beni rahatlatıyordu. Son 6. ay kontrolümüzde, alerjimize göre ek gıda listemizi hazırlarken bana hiç acelemiz yok Pelin dedi, yavaş yavaş, emin adımlarla ilerleyeceğiz.

İlk önceliğimiz 3 gün kuralı!
Her yeni besini 3 gün deneyeceğiz. Herhangi bir alerjik reaksiyon gösterecekse vücudu, böylece neye tepki verdiğini anlayabileceğiz.

Hazırladığımız beslenme programına göre:
İlk 10 gün sadece 1 öğün ile (öğle) başlıyoruz,  gün içinde anne sütü ile beslemeye devam edeceğim.
10. günden sonra öğle yemeğinden önce bir meyve saati ekleyeceğim.
3. Haftadan itibaren ise öğlen yemeğimizi, çeşitli sebzeleri 3 gün ara ile sebze çorbamıza ekleyerek sebze çorbalarımızı zenginleştireceğim.
1 ayın sonunda bir ana bir ara öğün olmak üzere günlük beslenmemizi şekillendirmiş olacağız ve bu öğünlerin dışında Baran'ı anne sütü ile beslemeye devam edeceğim.

1ay boyunca hafta hafta oluşturduğumuz menüleri paylaşmadan önce, nasıl pişirdiğimi ve hazırlayacağımı paylaşmak istiyorum.

·       Sebze çorbası için gerekli sebzeleri buharlı pişirici kullanarak ya da tencerede haşlayarak pişirebilirsiniz. Ben buharlı pişirici kullanıyorum.

·       Pişirdiğim sebzeleri önce tel süzgeçten geçiriyorum, sulu püre şeklinde olucak. Doktorlar blendar kullanmayı hiç önermiyor, biraz pütürlü olmasında fayda var, dayanabildiğim kadar dayanacağım. Bebeğiniz yiyebiliyorsa tel süzgeçten geçirmek en iyisi ;)
·       Sebzeleri pişirdikten sonra 1 çay kaşığı zeytinyağı ekleyeceğim. (7.gün itibari ile)
·       Meyve olarak listemizde şimdilik elma ve armut var, sırayla vereceğim.
·       Meyveleri cam rendeden geçirerek vereceğim. (Cam rendeyi paşabahçe mağazalarında ya da marketlerde bulabilirsiniz.)
·       Öğün süremiz 30 dk.  Yeni ek gıdalarla tanışan bebeklere yedirmek biraz uzun sürebiliyor, henüz 2 kaşık yediğimiz için sorun yok, 5 dk da kalkıyoruz :)
·       Damak zevkinin gelişmesi ve yemek yediğinin bilincine varması için yemek boyunca tv açmıyor ve oyuncak vermiyorum, başbaşa yemeğimizi yiyoruz :)

1 aylık ek gıda listemiz

1. gün
öğle: 1 küçük boy patates, buharda pişirilip, tel süzgeçten geçirilecek. ilk gün 1 kaşık.

2.gün / 3.gün
öğle: Aynı şekilde hazırladığımız patatesten, 2.gün 2 kaşık / 3. gün 3 kaşık

4.gün
öğle: 1 küçük boy patetes + 1 küçük havuç - ilk gün 1 kaşık.

5.gün / 6.gün
öğle: Aynı şekilde hazırladığımız 1 patates + 1 havuçtan-  2.gün 2 kaşık /3.gün 3 kaşık.

7. gün / 8.gün
öğle: Sebze Çorbası
1 patates +1 havuç + 1 çay kaşığı esmer pirinç - buharda pişir ya da 2 kupa su ile haşla , süzgeçten geçirdikten sonra içine 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağ ekle.

9.gün /10.gün
öğle: Sebze Çorbası
1 patates +1 havuç + 1 çay kaşığı esmer pirinç + 1 çay kaşığı irmik

11.gün/12.gün
ara öğün: Elma -  ilk gün yarım /  ikinci gün tam,
öğle: Sebze Çorbası
1 patates +1 havuç + 1 çay kaşığı esmer pirinç + 1 çay kaşığı irmik

13.gün/14.gün
ara öğün :Armut - ilk gün 1/4 / ikinci gün 1/2 oranında
öğle : Sebze Çorbası
1 patates +1 havuç + 1 çay kaşığı esmer pirinç + 1 çay kaşığı irmik

15/16/17.gün
ara öğün:  Meyva (elma ya da armut)
öğle : Sebze çorbası
1 patates +1 havuç + 1 çay kaşığı esmer pirinç + 1 çay kaşığı irmik + 1 çiçek brokoli

18/19/20.gün
ara öğün:  Meyva (elma ya da armut)
öğle: Sebze Çorbası
1 patates +1 havuç + 1 çay kaşığı esmer pirinç + 1 çay kaşığı irmik + 1 çiçek brokoli + 1 çiçek karnıbahar
  
21. gün 
ara öğün:  Meyva (elma ya da armut)
öğle : sebze çorbası
1 patates +1 havuç + 1 çay kaşığı esmer pirinç + 1 çay kaşığı irmik + 1 çiçek brokoli + 1 çiçek karnıbahar + 1 çay kaşığı karabuğday

4. hafta (hafta boyunca )
ara öğün: Meyva (elma ya da armut)
öğle: Sebze Çorbası
1 patates +1 havuç + 1 çay kaşığı esmer pirinç + 1 çay kaşığı irmik + 1 çiçek brokoli + 1 çiçek karnıbahar + 1 çay kaşığı karabuğday + 50 gr kuzu külbastı, haşlandıktan sonra eti çıkar, (etin sadece suyunu kullanıyoruz)


Tüm bebeklere bol iştahlı öğünler diliyorum :)

3 yorum:

  1. Sonunda aradığım listeye kavustum 😊 bize de inek sutu proteini alerjisi olabilir dediler ama testler temiz çıktı. Yine de ek gıdaya temkinli geçiş yapmakda fayda var ve bu liste tam bizlik olmus ellerinize sağlık 😊

    YanıtlaSil
  2. Bizim de az kaldi sabirsizlaniyorum nedense:)

    YanıtlaSil
  3. Merhaba kızımda da alerji çıktı:( süt grubu kesin ama başka neler var bilemiyoruz... sizin doktorunuz ilgili biri sanırım ben çok iyi bir hastanenin dr una gittim ama çok ilgisiz malesef. Dr isminizi paylaşabilir misiniz bir de nelere alerjisi olduğunu nasıl anladilar ek gidaya gecene kdr?

    YanıtlaSil