Kaan ek gıdaya geçtiği günden bu
yana yemeklerine gösterdiğim özeni, yoğurdunu mayalamaya da gösteriyorum. Bugüne
kadar elde olmayan sebeplerle birkaç gün atlamış olsam da, yorgunluktan unutup
gece çok geç hatırladığım günlerde dahi,yatağımdan kalkıp o yoğurdu
mayaladığımı günler olmuştur. Yoğurt
bebek beslenmesinde çok önemli bir besin, öncelikle sağlıklı ve yüksek miktarda
protein, kalsiyum, fosfor, iyot, flor ve çeşitli vitaminler içeriyor, bu
sebeple çocukların beslenmesinde bolca
yer almalı. Doktorumuz Kaan için sütü
sınırlı tut ama yoğurtta sınır koyma, yiyebildiği kadar yesin der, her zaman.
Kaan’ın doktor kontrollerinden
birinde doktorumuzun Kaan’ın yoğurdunu mayalarken probiyotik eklememi söylemesi
üzerine yoğurdunu probiyotik ile mayalamaya başladım. Probiyotikler, kapsül, damla,
toz ve gıda şeklinde bulunuyor. Eczanelerde damla şeklinde ve toz halinde tek
kullanımlık paketleri, 20 küçük saşe olarak kutular içinde bulabilirsiniz ya da
marketlerde satılan probiyotik yoğurtları maya olarak kullanabilirsiniz.
Peki nedir Probiyotik???
Bağırsaklarımızda canlı
bakteriler vardır. Bunların bir kısmı yararlı bir kısmı zararlı bakterilerdir.
Probiyotikler bağırsakta olan faydalı bakterilere benzeyen canlı
mikroorganizmalar, çoğunlukla bakterilerdir, bağırsaklarımızda faydalı
bakterilerin fazla olması için probiyotikler kullanılmalıdır.. Prebiyotikler
ise daha farklıdır, onlar sindirilemeyen gıda parçalarıdır ve faydalı
bakterilerin kalın bağırsakta üremesini sağlarlar. Probiyotikler bağırsak
sağlığı için çok önemlidir ve bağışıklık
sisteminin iyi çalışması, bakterilerden korunma, gıdaların sindirimi ve emilimi
için gereklidir. Laktoz intoleransına iyi gelir, gaz ve şişkinliği
azaltır,ishal için faydalıdır, bağırsaklardaki enfeksiyonlara karşı direnç
kazandırır. Probiyotik içeren gıdalar yoğurt, süt ve soy içecekleridir.
Ben Kaan’ın yoğurdunu 1 litre günlük
sütten, yoğurt makinesi kullanarak yapıyorum. Weewell’in yoğurt makinesini
kullanıyorum, fiyatı gayet uygun, büyük bir kabı ve 7 adet bardağı var, ben
Kaan için mayalarken bardaklarını kullanıyorum, her öğünde en az 1 bardak
yiyor, kendimize mayalayacağımız zaman da büyük kabını kullanıyorum. Yoğurt
makinesi almayı düşünüyorsanız, bu ürünü tavsiye ederim, ben çok memnunum.
1 litre günlük sütü bir tencereye
koyup, kaynatıyorum, biraz fokurdamasını bekledikten sonra altını kapatıyorum.
Arasıra kontrol ederek, parmağımı soktuğumda yakmayacak ısıya gelene kadar
bekletiyorum. 1 litre süte maya olarak 1 paket Activia ekliyorum ve çırpma teli
ile içinde pürüz kalmayıncaya kadar karıştırıyorum.
Activia da, süt ve mayadan
yapılıyor artı olarak içerisindeki iki probiyotik bakteriye ek olarak faydalı
ActiRegularis probiyotik mayası bulunuyor. Siz Activia yerine eczaneden
aldığınız toz probiyotikleri ya da probiyotik damlayı de ekleyebilirsiniz.
Ben Activia kullanmadığım,
bulamadığım zamanlarda maya olarak 6-7 tatlı kaşığı yoğurt ekleyip, toz ya da
damla şeklinde olan probiyotiklerden ekliyorum. Bu şekilde mayaladığım yoğurt
taş gibi oluyor. Kaan sulu sevmiyor ve bu şekilde yaptığım yoğurtları bayılarak
yiyor.
Daha sonra mayaladığım yoğurdu
küçük yoğurt bardaklarına boşaltıyorum ve makineye yerleştirip, makineyi 8
saate kuruyorum. Genelde gece yatmadan önce makineyi kuruyorum ve sabah
kalktığımızda yoğurdum hazır oluyor. Yoğurt kaplarının kapaklarını kapatıp,
buzdolabına kaldırıyorum, birkaç saat sonra da Kaan’a yediriyorum.
Daha sağlıklı yoğurtlar için
probiyotik kullanmanızı ve daha sert yoğurt yapabilmek için kullandığınız
mayayı biraz arttırmanızı tavsiye ederim. Tüm miniklere afiyet olsun…
Merhaba, harika bir yazı olmuş. Ben de sürekli evde mayalıyorum yoğurdu. Bir şey sorucam, ben şase şeklindeki tozlardan almıştım ama kaç litre süte ne kadar konmalı tam emin olamadım, 1 lt süte 1 şase koydum ama yeterli mi ya da fazla mı bilmiyorum. Bir de sanki yoğurdun tadını değiştiriyor gibi gelmişti bana.
YanıtlaSilMerhaba Özge Hanım, 1 lt süte bir saşe yeterli oluyor. Yoğurdun tadını değiştirdiğini düşünüyorsanız bir de Activia ile mayalamanızı tavsiye ederim. Sevgiler..
SilPiyasadaki hangi probiyotikler daha iyidir kefirin yanına destek olarak kullanacağımda kefir probiyokten daha çok vitamine sahiptir bir sefer kefir mayası alıyorsunuz ömür boyu kullanıyorsunuz yalnız mayalarken hijyenik ortam çok önemli aksi takdirde maya ölür eczaneden probiyotik ala ala cepte para kalmadı en güzel yol böyledir
YanıtlaSilyayla maya ile probiyotik yoğurt ve kefir mayası ile evde yapmak çok kolay
YanıtlaSilMerhaba iyi günler ben bu makineden aldım maya yaptım sütü yoğurtla lakin saat kurduktan sonra starta basmak lazım mi beb basmadim bir saat oldu ama makine ısındı
YanıtlaSilMerhaba iyi günler ben bu makineden aldım maya yaptım sütü yoğurtla lakin saat kurduktan sonra starta basmak lazım mi beb basmadim bir saat oldu ama makine ısındı
YanıtlaSilElinize sağlık. Probiyotik tozla mayaladığımız yoğurttan mayalık ayırdığımızda, bir sonraki mayalama için içine tekrar probiyotik koyuyor muyuz? Teşekkürler:)
YanıtlaSilBen de uzun zamandır probiyotik ile yoğurt mayalıyorum ve ben her defasında kapsül kullanıyorum çünkü önceki yoğurttan maya saklamaya üşeniyorum. Her bardağa 1 kapsül yetiyor. Kapsül kullanmayacağım zaman önceki yoğurttan ayırıyorum. Tek sorun şu mayaladığımız sütün maya sıcaklığına probiyotikleri önceden alıştırmamız gerekiyor onu da şöyle yapıyorum; mayalayacağım sütten bir fincan süt ayırıyor onu biraz karıştırıp az daha ılıtıyorum kapsülü ilave edip tekrar karıştırıp sonra mayalayacağım süte ilave ediyorum böylece probiyotikler ani ısı değişimine uğramamış oluyor. Ani ısı değişimi probiyotiklere zarar veriyor, alıştırma işlemi önemli!
SilBu soruyu bende merak ediyorum
YanıtlaSilMerhaba ben bişeyler sormak istiyorum mümkünse teşekür ediyorum genede sütü makineye önceden kaynatıp sotarakmI koydunuz yoksa cidenmi onu merak ediyorum
YanıtlaSilMerhaba ben bişeyler sormak istiyorum mümkünse teşekür ediyorum genede sütü makineye önceden kaynatıp sotarakmI koydunuz yoksa cidenmi onu merak ediyorum
YanıtlaSil