28 Ağustos 2014

Probiyotik ile Yoğurt Mayalama

Kaan ek gıdaya geçtiği günden bu yana yemeklerine gösterdiğim özeni, yoğurdunu mayalamaya da gösteriyorum. Bugüne kadar elde olmayan sebeplerle birkaç gün atlamış olsam da, yorgunluktan unutup gece çok geç hatırladığım günlerde dahi,yatağımdan kalkıp o yoğurdu mayaladığımı günler olmuştur.  Yoğurt bebek beslenmesinde çok önemli bir besin, öncelikle sağlıklı ve yüksek miktarda protein, kalsiyum, fosfor, iyot, flor ve çeşitli vitaminler içeriyor, bu sebeple çocukların beslenmesinde  bolca yer almalı. Doktorumuz  Kaan için sütü sınırlı tut ama yoğurtta sınır koyma, yiyebildiği kadar yesin der, her zaman. 

Kaan’ın doktor kontrollerinden birinde doktorumuzun Kaan’ın yoğurdunu mayalarken probiyotik eklememi söylemesi üzerine yoğurdunu probiyotik ile mayalamaya başladım. Probiyotikler, kapsül, damla, toz ve gıda şeklinde bulunuyor. Eczanelerde damla şeklinde ve toz halinde tek kullanımlık paketleri, 20 küçük saşe olarak kutular içinde bulabilirsiniz ya da marketlerde satılan probiyotik yoğurtları maya olarak kullanabilirsiniz.


Peki nedir Probiyotik???

Bağırsaklarımızda canlı bakteriler vardır. Bunların bir kısmı yararlı bir kısmı zararlı bakterilerdir. Probiyotikler bağırsakta olan faydalı bakterilere benzeyen canlı mikroorganizmalar, çoğunlukla bakterilerdir, bağırsaklarımızda faydalı bakterilerin fazla olması için probiyotikler kullanılmalıdır.. Prebiyotikler ise daha farklıdır, onlar sindirilemeyen gıda parçalarıdır ve faydalı bakterilerin kalın bağırsakta üremesini sağlarlar. Probiyotikler bağırsak sağlığı için çok önemlidir ve  bağışıklık sisteminin iyi çalışması, bakterilerden korunma, gıdaların sindirimi ve emilimi için gereklidir. Laktoz intoleransına iyi gelir, gaz ve şişkinliği azaltır,ishal için faydalıdır, bağırsaklardaki enfeksiyonlara karşı direnç kazandırır. Probiyotik içeren gıdalar yoğurt, süt ve soy içecekleridir.

Ben Kaan’ın yoğurdunu 1 litre günlük sütten, yoğurt makinesi kullanarak yapıyorum. Weewell’in yoğurt makinesini kullanıyorum, fiyatı gayet uygun, büyük bir kabı ve 7 adet bardağı var, ben Kaan için mayalarken bardaklarını kullanıyorum, her öğünde en az 1 bardak yiyor, kendimize mayalayacağımız zaman da büyük kabını kullanıyorum. Yoğurt makinesi almayı düşünüyorsanız, bu ürünü tavsiye ederim, ben çok memnunum.



1 litre günlük sütü bir tencereye koyup, kaynatıyorum, biraz fokurdamasını bekledikten sonra altını kapatıyorum. Arasıra kontrol ederek, parmağımı soktuğumda yakmayacak ısıya gelene kadar bekletiyorum. 1 litre süte maya olarak 1 paket Activia ekliyorum ve çırpma teli ile içinde pürüz kalmayıncaya kadar karıştırıyorum.


Activia da, süt ve mayadan yapılıyor artı olarak içerisindeki iki probiyotik bakteriye ek olarak faydalı ActiRegularis probiyotik mayası bulunuyor. Siz Activia yerine eczaneden aldığınız toz probiyotikleri ya da probiyotik damlayı de ekleyebilirsiniz.



Ben Activia kullanmadığım, bulamadığım zamanlarda maya olarak 6-7 tatlı kaşığı yoğurt ekleyip, toz ya da damla şeklinde olan probiyotiklerden ekliyorum. Bu şekilde mayaladığım yoğurt taş gibi oluyor. Kaan sulu sevmiyor ve bu şekilde yaptığım yoğurtları bayılarak yiyor. 




Daha sonra mayaladığım yoğurdu küçük yoğurt bardaklarına boşaltıyorum ve makineye yerleştirip, makineyi 8 saate kuruyorum. Genelde gece yatmadan önce makineyi kuruyorum ve sabah kalktığımızda yoğurdum hazır oluyor. Yoğurt kaplarının kapaklarını kapatıp, buzdolabına kaldırıyorum, birkaç saat sonra da Kaan’a yediriyorum.

Daha sağlıklı yoğurtlar için probiyotik kullanmanızı ve daha sert yoğurt yapabilmek için kullandığınız mayayı biraz arttırmanızı tavsiye ederim. Tüm miniklere afiyet olsun…






11 yorum:

  1. Merhaba, harika bir yazı olmuş. Ben de sürekli evde mayalıyorum yoğurdu. Bir şey sorucam, ben şase şeklindeki tozlardan almıştım ama kaç litre süte ne kadar konmalı tam emin olamadım, 1 lt süte 1 şase koydum ama yeterli mi ya da fazla mı bilmiyorum. Bir de sanki yoğurdun tadını değiştiriyor gibi gelmişti bana.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Özge Hanım, 1 lt süte bir saşe yeterli oluyor. Yoğurdun tadını değiştirdiğini düşünüyorsanız bir de Activia ile mayalamanızı tavsiye ederim. Sevgiler..

      Sil
  2. Piyasadaki hangi probiyotikler daha iyidir kefirin yanına destek olarak kullanacağımda kefir probiyokten daha çok vitamine sahiptir bir sefer kefir mayası alıyorsunuz ömür boyu kullanıyorsunuz yalnız mayalarken hijyenik ortam çok önemli aksi takdirde maya ölür eczaneden probiyotik ala ala cepte para kalmadı en güzel yol böyledir

    YanıtlaSil
  3. yayla maya ile probiyotik yoğurt ve kefir mayası ile evde yapmak çok kolay

    YanıtlaSil
  4. Merhaba iyi günler ben bu makineden aldım maya yaptım sütü yoğurtla lakin saat kurduktan sonra starta basmak lazım mi beb basmadim bir saat oldu ama makine ısındı

    YanıtlaSil
  5. Merhaba iyi günler ben bu makineden aldım maya yaptım sütü yoğurtla lakin saat kurduktan sonra starta basmak lazım mi beb basmadim bir saat oldu ama makine ısındı

    YanıtlaSil
  6. Elinize sağlık. Probiyotik tozla mayaladığımız yoğurttan mayalık ayırdığımızda, bir sonraki mayalama için içine tekrar probiyotik koyuyor muyuz? Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de uzun zamandır probiyotik ile yoğurt mayalıyorum ve ben her defasında kapsül kullanıyorum çünkü önceki yoğurttan maya saklamaya üşeniyorum. Her bardağa 1 kapsül yetiyor. Kapsül kullanmayacağım zaman önceki yoğurttan ayırıyorum. Tek sorun şu mayaladığımız sütün maya sıcaklığına probiyotikleri önceden alıştırmamız gerekiyor onu da şöyle yapıyorum; mayalayacağım sütten bir fincan süt ayırıyor onu biraz karıştırıp az daha ılıtıyorum kapsülü ilave edip tekrar karıştırıp sonra mayalayacağım süte ilave ediyorum böylece probiyotikler ani ısı değişimine uğramamış oluyor. Ani ısı değişimi probiyotiklere zarar veriyor, alıştırma işlemi önemli!

      Sil
  7. Bu soruyu bende merak ediyorum

    YanıtlaSil
  8. Merhaba ben bişeyler sormak istiyorum mümkünse teşekür ediyorum genede sütü makineye önceden kaynatıp sotarakmI koydunuz yoksa cidenmi onu merak ediyorum

    YanıtlaSil
  9. Merhaba ben bişeyler sormak istiyorum mümkünse teşekür ediyorum genede sütü makineye önceden kaynatıp sotarakmI koydunuz yoksa cidenmi onu merak ediyorum

    YanıtlaSil