Çocukluğumdan beri kışın domates aldığımızı hatırlamam.
Annem her sene yazın kavanoz kavanoz kışlık domateslerimizi hazırlar. Bu ben
evlendikten sonra da böyle devam etti. Canım annem her yıl benim domateslerimi de
yapar ve gönderir. Bu yaz yazlıkta uzun
süre birlikte kaldığımız için kışlık domateslerimizi ilk defa birlikte yaptık.
Sanıldığı kadar kolay değilmiş, biraz yorucu ama tüm kışın domates ihtiyacını
karşılamak için bu zahmete değer doğrusu. Özellikle çocuklarımıza kışın
yapacağımız yemeklerde kullanmak üzere birkaç kavanoz da olsa domates yapmakta
çok fayda olduğunu düşünüyorum.
Domatesleri güzel seçmekle işe başlıyorsunuz. Kışlık
domates yapımını adım adım aşağıda sizlerle paylaşıyorum. Şimdiden kolay gelsin.
·
Kışlık domatesleri daha etli olduğu için Çanakkale domatesten
yapıyoruz. Yapmak istediğimiz miktarda Çanakkale domatesi alıyoruz. Biz annemle
40 kilodan yaptık.
·
Domatesleri yıkadıktan sonra bıçak yardımıyla
domatesleri çiziyoruz.
·
Tencerede su kaynatıp, kaynamış suya
domatesleri atıyoruz, biraz beklettikten sonra çıkarıp, sıcakkenkolayca
kabuğunu soyuyoruz.
·
Kabuğunu soyduğunuz domatesleri doğruyoruz.
Çok küçük küp küp olmasına gerek yok.
·
Daha sonra doğradığımız domatesleri çok
ezmeden rondodan geçiriyoruz.
·
Rondodan geçirdiğimiz domatesleri tencereye
alıp kaynatmaya başlıyoruz.
·
Domatesler kaynamaya başladıktan sonra kaya
tuzu ilave ediyoruz ve 25-30 dk daha altını kısarak kaynatmaya devam ediyoruz.
·
Bu sırada kaynama esnasında oluşan köpükleri
kaşık yardımıyla alıyoruz.
·
Domatesler kaynarken sıcak suda beklettiğimiz
domates kavonozlarımıza, kaynamış domateslerimizi sıcak sıcak dolduruyoruz
(sıcak dolum yapılıyor).
·
Yine sıcak suda beklettiğimiz kavanoz
kapaklarımızla kavanozlarımızı kapatıyoruz ve bir bezin ya da havlu kağıdın
üzerine kavanozları ters bir şekilde koyuyoruz.
·
Kavanozlar soğuduktan sonra ters çevirip,
elimizde kapaklara vurarak kontrol ediyoruz, eğer bombe oluşmamışsa
domateslerimiz olmuş demektir.
·
Eğer bombe var ise bu kavanozları hemen
buzdolabına koyarak birkaç gün içinde tüketmemiz gerekiyor. Ya da kapağını açıp
tekrar kaynatma işlemini gerçekleştirerek kavanozları doldurabiliriz.
- İşlemi biten domates kavanozlarınızı ışık görmeyen, serin bir yerde saklayabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder