25 Eylül 2014

Kışlık Domates Yapımı

Çocukluğumdan beri kışın domates aldığımızı hatırlamam. Annem her sene yazın kavanoz kavanoz kışlık domateslerimizi hazırlar. Bu ben evlendikten sonra da böyle devam etti. Canım annem her yıl benim domateslerimi de yapar ve gönderir.  Bu yaz yazlıkta uzun süre birlikte kaldığımız için kışlık domateslerimizi ilk defa birlikte yaptık. Sanıldığı kadar kolay değilmiş, biraz yorucu ama tüm kışın domates ihtiyacını karşılamak için bu zahmete değer doğrusu. Özellikle çocuklarımıza kışın yapacağımız yemeklerde kullanmak üzere birkaç kavanoz da olsa domates yapmakta çok fayda olduğunu düşünüyorum.

Domatesleri güzel seçmekle işe başlıyorsunuz. Kışlık domates yapımını adım adım aşağıda sizlerle paylaşıyorum. Şimdiden kolay gelsin.


·         Kışlık domatesleri  daha etli olduğu için Çanakkale domatesten yapıyoruz. Yapmak istediğimiz miktarda Çanakkale domatesi alıyoruz. Biz annemle 40 kilodan yaptık.

·         Domatesleri yıkadıktan sonra bıçak yardımıyla domatesleri çiziyoruz.

·         Tencerede su kaynatıp, kaynamış suya domatesleri atıyoruz, biraz beklettikten sonra çıkarıp, sıcakkenkolayca kabuğunu soyuyoruz.


·         Kabuğunu soyduğunuz domatesleri doğruyoruz. Çok küçük küp küp olmasına gerek yok.


·         Daha sonra doğradığımız domatesleri çok ezmeden rondodan geçiriyoruz.


·         Rondodan geçirdiğimiz domatesleri tencereye alıp kaynatmaya başlıyoruz.


·         Domatesler kaynamaya başladıktan sonra kaya tuzu ilave ediyoruz ve 25-30 dk daha altını kısarak kaynatmaya devam ediyoruz.
·         Bu sırada kaynama esnasında oluşan köpükleri kaşık yardımıyla alıyoruz.


·         Domatesler kaynarken sıcak suda beklettiğimiz domates kavonozlarımıza, kaynamış domateslerimizi sıcak sıcak dolduruyoruz (sıcak dolum yapılıyor). 

·         Yine sıcak suda beklettiğimiz kavanoz kapaklarımızla kavanozlarımızı kapatıyoruz ve bir bezin ya da havlu kağıdın üzerine kavanozları ters bir şekilde koyuyoruz.



·         Kavanozlar soğuduktan sonra ters çevirip, elimizde kapaklara vurarak kontrol ediyoruz, eğer bombe oluşmamışsa domateslerimiz olmuş demektir.

·         Eğer bombe var ise bu kavanozları hemen buzdolabına koyarak birkaç gün içinde tüketmemiz gerekiyor. Ya da kapağını açıp tekrar kaynatma işlemini gerçekleştirerek kavanozları doldurabiliriz.

  • İşlemi biten domates kavanozlarınızı ışık görmeyen, serin bir yerde saklayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder