1 Mayıs 2014

Solak Çocuklar


Çocuğunuzun solak olduğunu nasıl ve ne zaman mı anlayabilirsiniz? Beynin sağ yarım küresi baskın olana solak deniyor. Sanılanın aksine aslında bir zaman tarifi yok, yapılan birçok araştırma 3-4 yaşına gelene kadar çocukların hangi ellerini baskın olarak kullanacaklarının belli olmadığını gösteriyor.

Sağ ya da sol el kullanımı aslında tercih meselesi değil, beynin baskın alanları ile ilgilidir. Solaklık, beynin sağ yarısının motor baskınlığının bir ifadesidir.

Doğuştan gelen baskın el kullanımı ile ilgili kesin bir sonuca genellikle kolay ulaşılamıyor. Fakat çocuğunuzu dikkatli gözlemleyerek ve yanlızca tek elle yapılan ve eğitimin çok etkisinde kalmayan eylemleri uygulatmanız ile hangi elini daha baskın kullanacağı hakkında bir tahminde bulunabilirsiniz. Örneğin;


·       Ona birşey uzattığınızda hangi eliyle almaya çalıştığına dikkat edin.
·       Bir boncuk kutusunu boşaltmasını ve boncukları yeniden kutuya koyarken hangi elini kullandığını gözlemleyin.
·       Dişini fırçalarken diş fırçasını sıklıkla hangi eliyle tuttuğunu,
·       Banyodan sonra saçını taraması için vereceğiniz tarağı hangi eliyle tuttuğunu gözlemleyim.
·       Küçük bir sulama kabı ile evdeki çiçekleri sulamasını izleyin,
·       Herhangi bir nesneyi döndürürken saat yönünün aksine döndürüyor,
·       Herhangi birşeyi karıştırırken saat yönünün aksine karıştırıyorsa solak olma ihtimali yüksektir.

Bu örnekler çocuğunuzun solak olabileceğinin bir göstergesi olabilirken, sanılanın aksine çocuğunuzun topu attığı ya da yakaladığı eli her zaman baskın kullanacağı elinin yönünü anlamanıza yardımcı olmaz. Çünkü topu atma, topu yakalama hareketleri baskın el ile baskın gözün beraber yaptığı bir iştir ve çok ani verilir.

Ya da çatal-bıçak tutmak, boncukları ipe dizmek gibi her iki eli ilgilendiren eylemler ve resim yapmak gibi eğitime dayalı eylemler çocuğununuzun sağ veya solak olduğunu anlamak için yanlış deneylerdir ve sağlıklı sonuçlar vermez.


Çocuğunuz solaksa onu sağ elini kullanmaya zorlamayın!

Eğer çocuğunuz solaksa onu kesinlikle sağ elini kullanmaya zorlamamanız gerekiyor. Araştırmalara göre aile bireylerinin ya da okulda öğretmenlerin yaptığı bu baskının çocuk üzerinde ciddi öğrenme güçlüğü problemi yarattığı gözlemleniyor. Bu yüzden aile büyüklerini ve gerekirse okuldaki öğretmenlerini bu konuda uyarmanız çok çok önemli!

Çocuğunuzun sol elini kullanmasını destekleyin!

Çocukların sağ elini kullanması için yapılan baskının aksine, yapılan araştırmalar sol elini kullanmaya başlayan çocukların desteklenmesi gerektiğini söylüyor. Çocuğunuzun  kullanabileceği metaryalleri sol elle kullanmaya uygun makas gibi kendisine temin etmeniz çok çok önemli. Çocuğunuzun sol elini kullanmasını desteklemek için günlük hayatınızdaki bazı aktiviteleri de birlikte yapabilir, gözlemleyip ihtiyaçlarını önceden belirleyebilirsiniz. Neler mi yapabilirsiniz???

·       Çocuğunuzla birlikte yemek yapmak günlük hayatınızda yaptığınız aktivitelerden biri olabilir mesela, bu esnada onun kullanacağı mutfak gereçlerini ya da sebzeleri onun sol tarafına koyabilirsiniz.

·       Çocuğunuzla oyun oynarken, oyun esnasında onun makasla kağıdı kesimediğini gördüğünüzde bu sorunu ortadan kaldırmak için hemen solakların kullanımına uygun makaslardan edinebilir ve onu rahatlatabilirsiniz.


·       Makaslar gibi solaklar için dizayn edilmiş bilgisayar fareleri de, bilgisyarın faresini kullanırken zorlanan çocugunuzu rahatlatacaktır.
·       Çocuğunuz ayakkabısını bağlarken de zorluk çekebilir, onun karşısına geçerek ayakkabısını nasıl bağlaması gerektiğini gösterebilirsiniz.
·       Çocuğunuzun el kaslarının gelişimine yardımcı olan oyun hamurlarını da, özellikle sol eliyle oynamasını sağlayabilirsiniz böylece el kasları gelişecektir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder