24 Nisan 2014

Yeni Doğan Sünneti


Son zamanlarda çevremde erkek bebek annesi olan ve olacak olan o kadar çok arkadaşım var ki, hal böyle olunca erkek bebekler üzerine yaptığımız bolca sohbetlerde de en çok bana sorulan sorulardan biri de yeni doğan sünneti oluyor. Nedir yeni doğan sünneti? Sağlıklı mıdır? Avantajları nelerdir? Daha çok erken değil mi? Daha çok küçük bebeğimin canı çok yanar mı? Biraz daha büyümesini beklemelimiym?

Şüphesiz bir erkek çocuğunun hayatındaki en önemli anlardan biridir sünnet. Güzel geçirenlerin sünnet düğününden aklında kalan renkli karelerden ibarettir sünneti, fakat bazıları için de hayatları boyunca hatırlamak istemeyecekleri bir travmaya dönüşür sünnetleri..  
Benim genelde duyduğum, geçmişte kuzenlerimde, aile dostlarımınızın çoçuklarında yaşadığım erkek çocuklarda hep bir korku, hep bir travma yaratması.. Biz de oğlumuz olacağını öğrendiğimiz andan itibaren, bu konuyu araştırmış, doktorların görüşünü almış ve ona ileride bu travmayı yaşatmamak için doğumdan hemen sonra yaptırmaya karar vermiştik. Doktorumuz özellikle yenidoğan döneminde yapılan sünnetin çocukların idrar yolları enfeksiyonlarından korunmasının yanı sıra penis kanseri riskini de azalttığını söyleyince kararımızdan bir kez daha emin olmuştuk.
Yeni doğan sünneti, doğum ve doğumu takip eden 28 günlük süreçte yapılan sünnete deniyor. Doğumu takip eden ilk 24 saatte ve 48. saatlerde de yapılabilir; fakat doktorlar bunu çok önermiyor hatta pek izin vermiyor da diyebiliriz, en azından biziim doktorumuz izin vermemişti.. Doktorlar, yenidoğan bir bebeğin böbrek ve karaciğer fonksiyonlarının yeterince olgunlaşmasından sonra sünnetin yapılmasının en sağlıklı olduğunu söylüyorlar. Bu da 7 ila 10. gün arasında oluyor. Biz Kaanın sünnetini tam 7 günlükken yaptırmıştık. tüm testleri yapıldı hastanedeki ilk çoçuk doktorumuz onayını verdi ve tam 7 günlükken sünnet oldu minik oğlum.
Daha 1 haftalık anneyken, lohusalığın doruk noktalarında bebeğinizi soğuk bir ameliyathaneye teslim etmek çok zor biliyorum ama onun acı hissetmeyecek olmasını ve hiçbirşeyin farkında olmadan bu büyük travmadan kurtulmuş olacağını düşünerek kendinizi sakinleştirebilirsiniz.

Kaan ameliyattan çıkıp odaya geldiğinde çığlık çığlığa ağlıyordu, elim ayağım titremeye başlamıştı canının çok yandığını düşünüyordum, içim eriyordu o kadar üzülmüştüm ki gözyaşlarıma engel olamıyordum. Sandığımdan da zor olmuştu duygu yoğumluğum. Halbuki çok acıktığı için ağlıyormuş miniğim, operasyon sırasında hep meme aradığını söyledi doktorumuz hemen emzirdim sakinleşti ve uyudu canım oğlum...

Yenidoğan sünnetinin çok avantajı var zaten çoğunlukla tıbbi nedenlerden daha çok aslında avantajlarından dolayı tercih ediliyor. Peki nedir yeni doğan sünnetinin yararları???

En büyük avantajlarından biri bebeğinize genel anestezi ya da enjeksiyonla yapılan anestezi uygulanmıyor onun yerine kremle sağlanabilen lokal anestezi uygulanıyor olması. 
Yenidoğan döneminde yara iyileşmesi çok hızlı olduğu için bebeğinizin yarası hemen iyileşiyor. Bizim 3 günde iyileşmişti hatta göbek bağımızın düşmesinden bile önce iyileşmişti.
En önemlisi erkek çocuk sünnet derisinden ne kadar çabuk kurtulursa idrar yolu enfeksiyonu geçirme riski o denli azalıyor. Bu gerçekten bebeğinizin sağlığı için çok önemli
Kanama ve enfeksiyon riski çok daha düşük oluyor.

Eğer bebeğiniz erken doğan prematüre bir bebekse ya da düşük bir kiloda doğmuş bir bebekse doğum kilosunun 3, 3,5 kg gibi sağlıklı bir yenidoğan kilosuna gelmesi bekleniyor ve sonra yine lokal anestezi uygulanarak cerrahi operasyonla sünnetini yaptırbiliyorsunuz.

Sünnet sonrasında doktorumuz gerekli kontrollerimizi yaptı ve günlük bakımının nasıl yapılması gerektiği bize anlattı. Gerekli kontrollerin ardından pansumanlı bir şekilde bebeğimizi evimize götürdük. 3 gün boyunca günlük bakımını yaptık ve 3.gün kontrole hastaneye gittik. Doktorumuz kontrollerini yaptı ve tamam dedi iyileşmiş geçmiş olsun! o kadar korktuğumuz, gerildiğimiz, sünnet operasyonundan 3 günde kurtulmuştuk, çok rahatladığımızı itiraf etmeliyim. Sünnet sonra dikkat etmeniz gerekenler, size anlatılan günlük bakımının ve pansumanlarının düzgün yapılması. Bakımın düzgün yapılması halinde en geç 7 güne kadar iyileşme gerçekleşiyor.
Fakat eve gittikten sonra aşırı bir şişlik, renk değişikliği ve morarma görülüyorsa, bakımını  yaptığınız sürede kızarma, iltihaplanma gibi enfeksiyon bulguları ortaya çıktıysa ya da Kanama varsa mutlaka ama mutlaka doktorunuzla görüşün.

Bugün düşündüğümde yine iyiki de erkenden yaptırmışız diyorum sünnetini, hem sağlığı için hem de ileride yaşayabileceği psikolojik etkileri için.. Kesinlikle tavsiye ediyorum...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder