8 Nisan 2014

Büyük Bebek Alışverişi !


Bebek alışverişi bugüne kadar yaptığınız en detaylı, en önemli, günlerce üstünde çalıştığınız, excelde listeler yaptığınız, arkadaşlarınıza danışarak oluşturduğunuz, sizden önce anne olmuşların tüm tavsiyelerini dikkate aldığınız, en büyük alışverişiniz olabilir!! Şahsen benim öyle olmuştu. O kadar fazla şey var ki, e bir de tecrübesizlik var tabi, hepsi üst üste gelince anne adayını bir telaş alabiliyor. Benden önce anne olmuş tecrübeli arkadaşlarımdan tavsiyelerini ve markalarıyla birlikte bak bunlardan çok memnun kaldım dedikleri listelerini almıştım, benimle birlikte hamile olan arkadaşlarımla da alışveriş listeleri paylaşımlarında bulunduk ve yaptığım araştırmalardan aldığım notlarla da tüm bilgileri harmanlayıp, gerekli alışveriş listemi oluşturmuştum.
Alışveriş yaptığımız günü hatırlıyorum da, parça parça almak yerine eşimle birlikte tüm alışverişimizi bir günde yapmaya karar vermiştik!. Bir seferde arabaya bile sığdıramadığımız eşyalarımızı bebek mağazalarından 2 kez arabayı doldurarak eve taşıyabilmiştik J  
umarım markaları ve yorumlarıyla aşağıda paylaşacağım alışveriş listem size de yardımcı olur.


Ana büyük İhtiyaçlar;


Bebek arabası: ağır ama kolay katlanabilen, zor katlanan ama katlandığında arabada çok yer kaplamayan, hafif, 3 ya da 4 tekerlekli gibi bir sürü kriter var.. arabanızın bagaj hacminden tutun da, tek başınızayken bir elinizde bebekle arabaya nasıl katlayıp koyaileceğinize kadar düşünmek zorunda olduğunuz tamamen tercih meselesi olan  bir konu. Biz kendimize araba alırkenbu kadar düşünüp dolaşmamıştık sanırım J. Biz quinny buzz kullanıyoruz, tek bir hareketle katlanıyor ve açılıyor bu benim için çok önemliydi, 3 tekerlekli, rahat manevra yapabiliyorsunuz, ben çok memnunum, tavsiye ederim.

Ana Kucağı: Bebeğiniz oturuncaya kadar bebek arabanızda ve arabada bebeğinizi ana kucağında taşıyacaksınız. Maxi Cossi ana kucağı genelde en çok tercih edilen marka, biz Maxi Cossi Pepple markasından çok memnun kaldık.

Oto koltuğu: Bebeğiniz 9 kg ya geldikten sonra kullanacağınız bir ürün. Biz Römer Trifix kullanıyoruz, çok rahat bir koltuk, uzun yolculuklarda bile Kaan saatlerce sıkılmadan rahatsız olmadan oturabiliyor, rahatça uyuyabiliyor.

Bebek eşya çantası/Diapar bag:  Çantanın çok gözlü ve büyük olması önemli en büyük tercih sebebi oluyor. Ben Marc Jacobs’un diapar bag ini almıştım ve çok memnunum.

Bebek kamera/telsiz: Weewell marka titreşimli çift yönlü telsiz kullanıyorum, gerçekten çok memnun kaldığım ürünlerin başında. Görüntülü tercih emedim zaten en ufak bir sesinde odasına koşuyorsunuz.

Kanguru : ilk başta alabileceğiniz gibi bebeğiniz doğduktan sonra da bebeğinizle deneyerek alabileceğiniz bir ürün. Biz Kaan doğduktan sonra  Kaanla birlikte ürünleri deneyerek karar verimiştik, diğer markalara göre fiyatı biraz yüksek olsa da güvenlik ve rahatlık açısından biz z tercihimizi Stokke’nin kangurusundan yana kullandık. Size de bebeğiniz doğduktan sonra onunla birlikte deneyerek almanızı tavsiye ederim.

Beşik : Tekerlekli bir beşik her zaman daha kolay kullanabileceğiniz bir ürün, evin içinde nereye giderseniz çok rahat peşinizden getirebilirsiniz. E-bebekten aldığımız tekerlekli  beşikle Kaan’ı her an yanımda uyutabildim.

Bebek arabası/ana kucağı sinekliği: küçük bir detay olsa da çok önemli bir ihtiyaç özellikle yaz aylarında bebeğinizin o yumuşacık pamuk tenini sineklerin hedefinden korumak için. Sevi baby marka sinekliği Jokerden bulabilirsiniz.

Bebek araba güneşliği: bebeğinizin yüzüne gelicek güneş inanın onu çok rahatsız edecektir. Ürünü bebek mağazalarında bulabilirsiniz.

Bebek arabası yağmurluğu: Yağmurun altında saatlerce bebeğinizi tabiki dolaştırmayabilirsiniz ama bahar ya da kış aylarında ansızın yakalandığınız bir yağmurda bebek çantanızın içinde bu ürüne de bir yer ayırmakta fayda var.

Dikiz aynası: ilk aylarda bebeğinizi ana kucağında yüzü koltuğa bakacak şekilde arka koltukta bağlıyorsunuz, arabada tek kişiyseniz arabayı kullanırken arada bir bebeğinizi  dikiz aynasından kontrol etmeniz gerekebilir. J Mothercare den bulabilirisiniz.

Ev tipi ana kucağı: Fisher Price Luv U Zoo ana kucağını, Kaan doğduğu günden itibaren içinin hafif kavisini doldurarak kullandık. Sakinleştirici titreşimi sayesinde içinde çok huzurlu oldu. Büyüdükçe de oyuncak barında bulunan oyuncaklarla ve çıkardıkları hayvan sesleriyle çok keyifli vakit geçirdi. Kesinlikle tavsiye ederim.

Bebek odası ihtiyaçları;

Bebek odası takımı: Ben Modeko’da Kervan Mobilya’da yaptırmıştım, işçiliğinden de, kullanılan malzemeden de çok memnun kaldık, tavsiye ederim.

Yatak: Bebeğinizin vücud sağlığı için yatak seçimi çok çok önemli, aldığınız yatak odası takımı içinde bile olsa yatağı kontrol etmekte fayda var.

Yatak Kenarı: ilk aylarda olmasa da bebeğiniz kendi yatağında yatmaya başladığında, yatağın içinde dönerken sağa sola çarpmaması için yatak kenararı çok önemli. Kendi mobilyacınıza yaptırabilir, alabilir ya da özel diktirebilirsiniz. Ben mobilya takımımıza uyumlu bir yatak kenarı nevresim takımımız ile birlikte diktirmiştim.

Park Yatak: İlk aylarda bebeğinizi yanınızda yatıracağınız için beşik yerine daha sonra da oyun parkı olarak kullanabileceğiniz park yatakları da tercih edebilirsiniz. Bebek mağazalarında çok daha uygun fiyatlara seyahat tipi taşınabilir park yataklar da var, katlandığında oldukça küçük olan bu yataklar sayesinde bebeğinizin her yerde kendi yatağında yatmasını sağlayabilirsiniz. Biz Kaan7 aylıkken yaptığımız tekne tatilimizde dahi bu yatağı kullandık, hayatımızı kurtardı diyebilirim.

Park Yatak-Beşik Nevresim Takımı: 3’er takım almanızı tavsiye ederim.

Yatak Nevresim Takımı: ilk aylarda kullanmayacak olsanız bile sonrasında oldukça sık değiştireceğinizden emin olabilirsiniz. 4-5 takım olmasında fayda var.

Pike: bebeğinizin hassas cildi için organik ya da %100  pamuk kullanmaya özen gösterin.

Yorgan:  Yorganın ıslanma, kirlenme ihtimaline karşı 2 adet almanızı tavsiye ederim.

Battaniye: Mevsimine göre farklı kalınlıkta birkaç adet battaniyeniz olsun.

Lastikli Çarşaf: İlk başlarda olmasa da yatağına geçtikten sonra yerinde duramayan bebekler için çok faydalı J çekiştirse de çarşafı bozamıyor J

Yastık: Kuş tüyü gibi bebeğinize alerjik olabilecek yastıkları tercih etmeyin.

Yan Yatma Yastığı: Çok pimpirik bir anne olmasam da uzun bir süre hep bu yastıkta yatırdım. Kesinlikle tavsiye ediyorum. Kaan artık bu yastığın arasına sığmamaya başladığında kullanmayı bıraktım J

Su geçirmez alez: Yatağınızın ya da beşiğinizin yatağının kirlenmemesi için liste başı ürünlerden, ben hem beşik, hem de yatak için almıştım farklı boylarda.

Cibinlik: Ben yazın çok kullandım, yazın kapının pencerenin sürekli açık olduğu yazlık yerlerde gerçekten ihtiyaç olabiliyor.

Beslenme için ihtiyaçlar;

Biberon 125 cl: Kolik sancısı,hıçkırık,geğirme ve gazı önlemeye yardımcı, patentli bir ürün olan Dr Brown’un cam biberonlarını kullandım ve çok memnun kaldım

Biberon 250 cl: Bir büyük bir de küçük biberon almakta fayda var, farklı ölçeklerde ihtiyacınız oluyor, yine Dr Brown’un cam biberonunu öneririm.

Biberon temizleme fırçası: Avent’in biberon temizleme fırçasını tavsiye ederim, hiç sıçratmıyor.

Biberon ısıtıcı: Arzum’un biberon ısıtıcısı çok pratik, gece yarısı biberonda süt ya da mama vermek istediğinizde çok hızlı ısıtabilirsiniz.

Biberon Sterilizatör: Weewell Buharlı Sterilizatörünü kullandım, yine çok kullandığım ürünler arasında, 3dk da steril edebiliyorsunuz, kesinlikle tavsiye ederim.

Önlük: Bol miktarda pamuklu olanlardan almanızı tavsiye ederim. İlk aylarda emzirirken akan sütlerle çok hızlı kirleniyor. Katı gıdalara geçtikçe önlük tercihleriniz değişecektir.

Kullan-at mama önlüğü: Tek kullanımlık kullan-at kağıt önlükler çok pratik, dışarıya çıktığınız zamanlarda kirlenen önlüğü çantanıza koymak yerine bu kullan-at önlükleri tercih edebilirsiniz. Ben çok kullandım.

Ağız ve kusma bezleri: Mermerşahin’in ağız ve kusma bezlerinden çok memnun kalmıştım, bolca edinmenizi tavsiye ederim. Bebeğinizin kucakta gazını çıkartırken omzunuza koyacağınız bezler bebeğinizin ağzının kıyafetlere değmemesi açısından da önemli.

Yalancı emzik:  Kauçuk ve silikon olmak üzere en az 2 farklı emzik almanızı tavsiye ederim çünkü her bebeğin emzik tercihi farklı oluyor. Kaan emzik istemediği için biz hiç kullanmadık. 0-6 ay almayı unutmayın!

Emzik kutusu: Emziğin her an steril edilmesi zor olduğu için kutusunda kullanmak önemli.

Emzik tutucu/zinciri: Emziğin kaybolmaması ve yere düşmesini  önlemek  için emzik zinciriyle kullanabilirsiniz.

Biberon emzikleri: Olası biberon emziği yırtılmasına karşı evde en az 1 adet yedek bulunmalı.

Cam rende: 6.ayda ek gıdalara başlandığı zaman ihtiyaç oluyor, ben paşabahçeden almıştım.

Buharda pişirme makinesi: Ek gıdalara geçildiği zaman ihtiyaç olunan bir ürün, ben BEABA Baby cook kullandım ve çok memnun kaldım.

Mama sandalyesi: Mama sandalyesi de ilerleyen aylarda alınabilecek bir ürün. Fakat bazı markaların mama sandalyeleri ilk aylardan itibaren farklı fonksiyonlarıyla da kullanılabiliyor. Biz Tatamia marka mama sandalyesi aldık, salıncak gibi de kullanılabilen özelliğiyle Kaan’a 2.aydan itibaren kullandık. Rahatlığıyla ve farklı fonksiyonlarıyla, aynı zamanda tekerlekli olması sayesinde evin içinde çok kolay yer değiştirebilme özelliğiyle, bu ürünü kesinlikle tavsiye ederim. Büyük olduğuna bakmayın katlanınca çok inceliyor J

Emzirme için ihtiyaçlar;

Gögüs pompası:  Emzirme süresi boyunca hayatınızı kurtaracak bir ürün, kesinlikle liste başı olmalı! Ben Madela elektrikli göğüs pompasını 16 ay boyunca hergün kullandım, kesinlikle tavsiye ederim. J

Gögüs kalkanı: Doğumdan sonraki ilk günlerde göğüs uçlarınızın çamaşırınıza değip tahriş olmaması için önemli. Avent’in göğüs kalkanından ben çok memnun kalmıştım.

Göğüs pedi: Doğumdan sonraki ilk günler çokça olmak üzere emzirdiğiniz süre boyunca hergün ihtiyacınız olucak. Lansiloh göğüs pedlerini tavsiye ederim.

Göğüs ucu kremi: Doğumdan önce bile kullanmaya başlayabilirsiniz. Lansilohun kremini tavsiye ederim.

Göğüs temizleme mendilleri: Göğüs kremi kullandığınız sürece emzirmeden önce göğüslerinizi silmek için ihtiyacınız olucak.

Süt saklama poşetleri/kabı: Lansiloh süt saklama poşetlerini tavsiye ederim. Sütlerinizi saklarken üzerine tarih yazmayı unutmayın!

Emzirme önlüğü: Yine emzirdiğiniz süre boyunca kullanacağınız, bebek çantanızdan çıkartamayacağınız bir ürün. Heran her yerde rahatça emzirebiliyorsunuz. Ben Mycey emzirme önlüğü kullanmıştım.

Emzirme yastığı: Doğumdan sonraki ilk aylarda bebeğinizi sık ve uzun süre emzriyorsunuz, kollarınızın ağrımaması için hemen bir tane edinin derim J Mycey emzirme yastığını tavsiye ederim.

Emzirme sütyeni: Doğumdan itibaren kullanacağınız ve rahatlığının çok önemli olduğu bir ürün. Ben aldığım farklı farklı emzirme sütyenleri içinden inceliği sebebiyle en çok Gebe den aldıklarımdan memnun kaldım.

Sağlık için gerekli ürünler;

Vücut Termometresi: Braun Kulaktan ateş Ölçer den çok memnunum.

Oda Termometresi: Telsizinizde varsa gerek yok ama eğer yoksa bebeğinizin odasının ısı ve nem derecesini ayarlamak için oldukça önemli.

Oda Nemlendiricisi: Bebeğinizin rahat nefes alabilmesi için yattığı odanın havasının çok kuru olmaması gerekiyor, özellikle kış aylarında evdeki yüksek sıcaklık havayı kurutabiliyor. Bu durumlarda oda nemlendiricileri ile bebeğinizin rahat nefes almasını sağlayabilirsiniz.

Burun Aspiratörü: kesinlikle otri bebe J

Bebek büyotu : Gaz sancılarında bebeğinizin karnına ya da ayaklarının altına koymak onu çok rahatlatıyor, ezcaneden ya da bebek mağazalarından bulabilirsiniz.

Bebek Bakımı için gerekli ürünler;

Bebek bezi: Bebeğinizin cildi hassas ise özellikle hassas ciltler için olanları tercih etmenizi öneririm, biz Prima Premium care kullandık.

Pişik kremi: Desitin diyorum! Mavi ve mor desitin baş ucunuzda olsun. Özellikle ağır pişiklerde mor desitinden vazgeçmeyin!

Alt açma minderi: Bebeğinizin altını değiştirirken hijyenik bir ortam gerekir, aynı zamanda da etrafın kirlenmemesini sağlamak. Rahat ve yumuşak bir zeminde bebeğinizin altını değiştirmek için bu minderlerden alabilirsiniz.  Mothercare alt açma mindereri oldukça kullanışlı.

Alt açma kullan-at mat: Evde alt açma minderi kullansanız dahi, etrafın kirlenmemesi için, dışarda da hijyenik bir ortamda bebeğinizin altını değiştirebilmek heryerde yanınızdan ayırmayacağınız çok pratik bir ürün. Herhangi bir marka alabilirsiniz.

Nursery care kit: Bebeğin tüm ihtiyaçlarının, saç fırçası, tarak, tırnak makası, törpü vs. toplu bir şekilde olduğu bir nursey kit almanızı tavsiye ederim.

Kirli çamaşır torbası: Bebeğinizin kirli çamaşırlarını sizin çamaşırlarınızdan ayrı biriktirmek için gerekli. ben nevresim takımımızla takım bir kirli torbası diktirmiştim.

Kirli bez kutusu: Bebeğinizin emdiği sürece değil de ek gıdaya geçtikten sonra çok kötü kokan kirli bebek bezleri için gerçekten güzel bir çözüm, kirli bebek bezi kutuları. Buna ayıracak bütçeniz var ise size en uygun olanından bir tane edinmenizi tavsiye ederim.

Islak mendil: Bu konuyla ilgili ayrı bir yazı bile yazmıştım, ıslak medil seçiminize önem gösterin çünkü biz çok ağır bir pişik ve alerji sorunu yaşadık. Özellikle hassas ciltli bebekler için prima premium care i öneririm.

Banyo için gerekli ürünler;

Banyo küveti: bebekler çok hızlı büyüdükleri için büyük bir küvet almanızı tavsiye ederim böylece ilerleyen aylarda da çok rahat bebeğinizi yıkayabilirsiniz.

Banyo küveti süngeri : bu süngeri küvetin içine yerleştiriyorsunuz ve bebeğinizi bir elinizle süngerin üstünde tutarak yıkıyorsunuz, sünger kayıyor tekrar düzeltiyorsunuz tekrar kayıyor, çok kullanışlı bir ürün değil, biz hiç memnun kalmadık.

Banyo filesi: Banyo küveti süngeri sonrasında kullandığım bir ürün, fileyi küvetin etrafına kancalarıyla takıyorsunuz ve bebeğinizi filenin üstüne koyuyorsunuz ve çok rahat yıkayabiliyorsunuz, oturmaya başlayınca da filenin üstünde otururup oyuncaklarıyla oynarken siz rahat rahat yıkayabiliyorsunuz. Kesinlikle tavsiye ederim.

Bebek şampuanı: Ben Mustela’nın konak önleyici şampuanını kullandım ve hala da kullanıyorum, tavsiye ederim.

Banyo süngeri: bebeğinizin hassas cildi için çok yumuşak bir sünger tercih etmenizi tavsiye ederim.

Banyo Termometresi: suyun sıcaklığını ölçmeniz için sevimli banyo termometrelerinden almanızı tavsiye ederim.

Maşrapa: Bebekler için üretilmiş bebeğinizin kafasına dökeceğiniz kısmının yumuşak olduğu maşrapa, bebeğinizi yıkarken çok ihtiyacınız olucak.

Vücut nemlendiricisi: Banyodan sonra Mustela’nın body lotion ı ile bebeğinizin vücudunu ovabilirsiniz, bebeğinizin cildi atopik bir cilt ise Mustela Stelatopia’yı şiddetle tavsiye ederim.

Yumuşak küçük havlu

Başlıklı Havlu

Kulak çubuğu

Banyo oyuncağı

Kıyafet ihtiyaçları;

Çıtçıtlı body: Askılı, kısa kollu, uzun kollu alttan çıtçıtlı bodyler. Bebeğinizin doğduğu mevsime göre uzun kollu ya da askılı bodylerden daha fazla tercih edebilirsiniz. Bol bol almanızı tavsiye ederim çünkü minik bebeğinizin çok sık üstünü değiştirmek zorunda kalıyorsunuz. Yeni doğan yerine 0-3 ay bodyleri tecih edin ne kadar hızlı büyüdüğüne inanamıyacaksınız.

Önden ve alttan açmalı tulum: Özellikle kış mevsiminde ise bodylerin üstüne giydireceğiniz tulumlardan da en az 10 tane almanızı tavsiye ederim.

Hastane çıkış takımı: En az 2 tane yanınızda bulunsun.

Uzun kollu/kısa kollu tshirt: İlk aylarda hep çıtçıtlı bodyler kullanılıyor, yine bu tip ihtiyaçlarınızı büyük bedenlerde almanızı tavsiye ederim.

Eşortman: İlk aylarda genelde tulum giydiriyorsunuz, o yüzden birkaç tane 3-6 ay almanızı tavsiye ederim.

Pantalon: O birbirinden güzel pantalonlar sizi cezbetse de çok almamanızı ve 3-6 ay almanızı öneririm.

Patik: Ayakları kapalı tulum bile giydirseniz ayakları üşümesin diye patik giydirmek istediğiniz zamanlar oluyor, en az 2 adet almanızı öneririm.

Çorap: İlk günlerde Yeni doğan çoraplarının bile büyük geldiğini hatırlıyorum! bebeğinizin bileklerini sıkmaması için lastiksiz çorap almanızı tavsiye ederim

Şapka & eldiven:  3-4 çift almanızı tavsiye ederim.

Hırka & yelek: En az birer tane bulunmalı, sabah kalktığında üşümesin diye giydirmeniz gerekebilir.

Ceket & mont: Ceketi daha ilerleyen aylarda düşünebilirsiniz, ama kış ayları için 1 adet  mont almanızı iyi olur.

Ayakkabı: Bebeklerin ayakları çok hızlı büyüyor, bizim  1 kere bile giydiremeden küçülen ayakkabılarımız oldu, o yüzden çok almamanızı tavsiye ederim.

Bebekleriniz için kıyafet alışverişi yapmak ne kadar keyifli olsa da çok hızlı büyüdüklerini aklınızdan çıkarmayarak kendinizi biraz frenlemeyi unutmayın! Yoksa bir kere bile giydiremeden elinizde kalan bir sürü kıyafetiniz ayakkabınız olabilir, hem hediye olarak gelicek kıyafetler de aklınızda olsun!

Bebek alışverişi sonrasında daha da heyecanlanmaya başlıyorsunuz, büyük buluşmaya az kaldı, keyfini çıkartın!
















3 yorum:

  1. Harika bir yazı olmuş. Biz yorgan hiç kullanamadık, hala daha kullanmıyoruz. Yorgan yerine uyku tulumunu da öneririm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. :) çok doğru uyku tulumu da üstünü örttürmeyen bebekler için çok iyi bir alternatif, öneri için çok teşekkürler.
      Sevgiler,

      Sil
  2. Maşallah , harika bir yazı , bu ne detaydır . Anneler birbirini dinlemeli, deneyim önemli, iyice araştırmak da çok önemli. Ben fiyat karılaştırma sitelerine muhakkak bakarım akakce.com ,bumudur.com ya da cimri.com gibi

    YanıtlaSil