22 Ocak 2016

Ek gıda beslenmemizde 7. ay!

Baran ile ek gıda serüvenimizde ilk bir ayı geride bıraktık. Aslına bakarsak güzel başladık diyebilirim, ağzını koca koca açarak yiyordu, tabakları falan çekiştiriyorduk, dur annecim 1 dakika sakin ol dediğim ses kayıtlarım var! :) ama sonra ne olduysa o ağız kilitlenmeye başladı, öyle koca koca açılmıyor artık, mama sandalyesinde aşırı hareketli, kıpır kıpır yerinde durmuyor, bazen kaşığı ağzına sokamıyorum, elimden falan çekiştiriyor, tabaklar ters geliyor, yemekleri mıncıklıyor. 
Meyveyi en baştan sevmedi mesela, özellikle elmayı, rende yaptım yemedi, dilim dilim yapıp fırınladım, eline aldı biraz dişlerini kaşıdı sonra attı. En son çare buharda pişirip verdim onu biraz sevdi, bir de bebek mama kaşığı verdim eline kendi yedi o çok hoşuna gitti. 





Yeme konusunda karışmıyorum, yani çok üstüne gitmiyorum. Kaan da tabağı bitirmek için biraz uğraşıyordum, gerçi Kaan daha sakin bir çocuktu, uslu uslu otururdu mama sandalyesinde, ben de bitirsin diye uğraşıyordum.

Baran'da böyle yapmamaya kararlıyım, hiç ısrarcı olmuyorum, şu an bir de diş çıkarma döneminde, doktorum bu dönemde yemeği reddetmesinin de çok normal olduğunu söylüyor. Yemek istemezse hemen kaldırıyorum ya da bir iki kaşık yedikten sonra önlüğünü falan çekiştirmeye başlarsa, kurtar beni, istemiyorum der gibi, hemen kaldırıyorum o zaman. Yemeğe karşı direnç göstermesini istemiyorum, ısrarcı olursam direnç göstericek biliyorum, zorlamıyorum, yediği kadar. Zaten bu dönem ek gıdaya alışma dönemi, ana besin hala anne sütü, o yüzden yavaş ilerlemek istiyorum.



Doktorumuzun yönlendirmesiyle 7. ay itibari ile kahvaltıyı da günlük beslenmemize ekledik.
Kahvaltı, öğle yemeği ve öğleden sonra ara öğün olmak üzere günlük beslenmemiz düzenlendi.

·       İnek sütü alerjimiz hala devam ediyor, o yüzden kahvaltımız biraz farklı olucak, örneğin peynir yok.

·       Öğlen yediğimiz sebze çorbamızı mevsim sebzeleriyle 3 gün kuralını uygulayarak zeginleştirmeye devam ederken artık içine kuzu etini de ekleyeceğiz. Çorbaya eti de ilave ettiğimiz için buharda pişirdiğim sebzeleri ve eti artık blendar kullanarak çorba haline getireceğim, tabii yine biraz pütürlü bırakarak. :)

·       Öğleden sonra ara öğün olarak meyveli muhallebi hazırlayacağım, belki meyveleri de böyle daha çok sever :)


Kahvaltı

120 ml anne sütü + 4 kaşık Bebelac Çavdarlı, Mısırlı ya da Hipp 7 Tahıllı +1 çay kaşığı üzüm pekmezi

(anne sütü yoksa/yeterli değilse 120 ml su, 4 kaşık Aptamil Pregomin AS ile karıştırılacak sonra tahıl karışımı ve pekmez eklenecek)

(Aptamil Pregomin AS, alerjenik bebek ve küçük çocuklar için hipoalerjenik amino-asit bebek formülü- anne sütü olmadığı/yetersiz olduğu durumlarda ya da anne sütü sağılamayacağı durumlarda alerji diyetinde kullanılacak bir formül)
-İnek sütü proteini, soya proteini, tavuk yumurtası proteini, buğday proteini, laktoz, galaktoz, fruktoz ve gluten içermiyor!
-Aptamil Pregomin AS kullanmadan önce, hastanın toleransı doktor gözetiminde kontrol edilmelidir. Doktorunuza danışmadan kullanmayınız!


Öğle Yemeği

1 patates +1 havuç + 1 çiçek brokoli + 1 çiçek karnıbahar +1 parça kereviz + 1 çay kaşığı esmer pirinç + 1 çay kaşığı irmik + 1 çay kaşığı karabuğday + 50 gr kuzu külbastı (buharda pişirildikten ya da haşlandıktan sonra 1 tatlı kaşığı zeytinyağ eklenecek)

(Mevsim sebzeleri ekleyerek çorbayı zenginleşitirebilirsiniz)

Öğleden sonra (ara öğün)

100 ml anne sütü + 3 kaşık Hipp Pirinçli + meyve

meyve olarak; sırayla elma ya da armut rendesi (cam rendede rendelenmiş) veya çatalla ezilmiş muz ekleyeceğim.

(anne sütü yoksa 120 ml su, 4 kaşık Aptamil Pregomin AS ile karıştırılacak sonra Hipp pirinçli ve meyve eklenecek)


Tüm bebişlere ve annelere keyifli ve iştahlı öğünler diliyorum.











4 yorum:

  1. Bu ne tatlilik böyle 😍 maşşallah Baran'a 😊😊 Okuyup arastirdigim kadarıyla Anne ve bebek için en zor donemeclerden biri ek gıdaya başlamak. Kendiniz ilgilenebildiginiz için şanslısınız ben çalışan anne olarak tam 6. Ayında ise başlamak durumunda kalacagim. Şimdiden bu durum canımı sıkıyor 😔

    YanıtlaSil
  2. Bu ne tatlilik böyle 😍 maşşallah Baran'a 😊😊 Okuyup arastirdigim kadarıyla Anne ve bebek için en zor donemeclerden biri ek gıdaya başlamak. Kendiniz ilgilenebildiginiz için şanslısınız ben çalışan anne olarak tam 6. Ayında ise başlamak durumunda kalacagim. Şimdiden bu durum canımı sıkıyor 😔

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.. Meyveli muhallebinin tarifini de alabilirmiyiz acaba?

    YanıtlaSil