7 Temmuz 2014

Diş Buğdayı



Geçen yıl Temmuz ayında Kaan 8. ayını doldurdu ve 8. ay itibariyle ilk dişlerimiz görünmeye başladı.İlk dişlerin görünmesiyle de anneannemizin evinde yazlıkta olduğumuz o dönemde hemen diş buğdayımızı planlamıştım.

Diş buğdayının ne olduğunu, ne için ve ne zaman yapıldığını anne olmadan önce hiç duymamıştım, bu da anneliğimle birlikte haberdar olduğum konulardan biri. Diş buğdayı eski bir Anadolu geleneğiymiş, bebeklerin ilk dişi göründüğü zaman, bebeğin dişleri sağlıklı, düzgün, güçlü ve inci gibi olsun diye yapılan bir tören.

Geleneğe göre bebeğin 20 tane süt dişi de buğday gibi sağlıklı, güçlü, düzgün, inci gibi olsun diye ve çocuğun bereket içinde, sağlıklı büyümesi ve bereketli bir yaşam sürmesi için başının üzerinden 20 tane buğday tanesi dökülüyor.
Biz de tüm güzel dileklerimiz eşliğinde oğlumun başından aşağıya 20 tane buğday tanesi serpmiştik.

Aynı zamanda aşurelik buğday kaynatılıyor, haşlanmış nohut, çeşitli kuruyemiş ve şekerlemeler ile karıştırılıyor ve gelen misafirlere ikram ediliyor. Aslında kaynatılan aşurelik buğdaya, eklenen yemiş, şekerlemeler, toz şeker, nar, meyve parçaları vs. tamamen sizin tercihiniz, ana malzeme aşurelik buğday, sadece kuruyemiş de ekleyebilirsiniz ya da daha farklı kuru meyveler ve şekerlemelerle süsleyebilirsiniz. Canım annem, kuruyemiş,( fındık, badem, kaju, antep fıstığı, ceviz), kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir, ve leblebi şekerler ile bize harika diş buğdaylarımızı hazırladı. Nefis olmuştu, kesinlikle tavsiye ederim.




Bebeğin başından buğday tanelerini serptikten sonra bebeğin önüne meslekleri temsili bazı objeler konuyor, örneğin; kalem (seçerse yazar olucak), makas (terzi olucak),  ateş ölçer (doktor olucak), kaşık (aşçı olucak), kitap (avukat olucak), tarak (kuaför olucak), cetvel (öğretmen olucak), fotoğraf makinası (fotoğrafçı ya da sanatçı olucak), top (futbolcu olucak) vs vs gibi, bebek elini ilk neye atarsa ileride o mesleğe sahip olacağına inanılıyor.

Bir de bebeğin dişini ilk gören kişi kimse bebeği baştan aşağıya donatırmış. Biz de, sürekli dişlerini kaşıyan oğlumun bugün mü çıkıcak, çıktı mı diye sürekli ağzını kontrol eden annesi olarak ben görmüştüm. Bu duruma anneannemiz mudahale ederek annesi olmaz sonrada ilk ben gördüm diyerek torununu baştan aşağıya donattı. :)

Diş buğdayı davetine gelen misafirler de bebeğin ilk dişini kutlamak için bebeğe ufak hediyeler getirirler. Bizim de misafirlerimiz oğluma birbirinden güzel hediyelerle gelmişlerdi, hepsi birbirinden güzel hatıralar oldu. Keyifli sohbet muhabbet eşliğinde yakın akrabalarımız ve dostlarımızla oğlumun ilk dişlerini kutlayarak, harika bir gün geçirdik.

Tüm bebekelerin sağlıklı, inci gibi dişlere sahip olmalarını ve bu süreci ağrısız sancısız, kolayca atlatmalarını diliyoruum.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder