27 Kasım 2016

Keçi Ürünleriyle İlk Denemeler; Yeni Diyet Listesi

Baran inek sütü alerjisi teşhisi konduğunda 4.5 aylıktı, şu an 17 aylık ve biz o günden beri birlikte diyet yapıyoruz.

Teşhis inek sütü alerjisiydi ama biz çoklu besin alerjimiz var gibi çok sıkı diyete girdik. 6. aya kadar Baran sadece anne sütüyle beslendiği için ben diyetteydim. 6. aydan sonra ek gıdalara geçmemizle birlikte Baran'ın da diyeti başladı. Birlikte süt ve süt ürünleri, dana eti, çerez, çikolata, tropik meyveler, kırmızı meyveler gibi alerji riski yüksek besin grubunu kestik.

Yazarken çok kolay ama yaşarken çok zor bir diyet bu. Etiket okumadan yaşayamamak, hiç tahmin etmediğiniz bir besinin içinde bile 'eser miktarda süt, yumurta, fındık, susam içerebilir' uyarısı görmek, her reyonda dakikalarca etiket okumak ve sonunda ne kadar kısıtlı bir şansın olduğunu görmek, acıktığında dolabı açıp ağzına birşey atamamak, bir restauranta gittiğinde koca menuden yiyebileceğin bir ya da iki yemek bulmak, bir arkadaşının evine giderken yanında yemeğinle gitmek gibi.

Zor, besinlerle yeni tanışan bir bebek için daha da zor. Belirli bir besin grubu içinde dönmek zorunda kalıyorsun,  bir süre sonra O aynı şeyleri yemekten sıkılyor, alternatif bulmakta zorlanıyorsun. Her gün özenerek yemek yapmak zorundasın.


9. ayda Baran'ın kusmalarıyla ortaya çıkan yumurta alerjisi ile beslenmemiz iyice daraldı. Yumurta dediğimiz zaman birçok şeyin içinde yumurta var, paketli gıdalarda bile çok fazla 'yumurta içeren hatta üretilmiştir, ya da eser miktarda yumurta içerir' uyarısı oluyor. Bu yüzden 9. ay itibari ile yumuratyı da diyet listemizden çıkardık.

Benim farketmeden yediğim içinde yumurta olan besinler de oldu, dalgınlığıma geldi, içinde yumurta olabileceğini düşünmedim ve yedim. Sonra sütümden Baran'a geçti, bağırsakları hemen bozuldu ve alerji kakaları başladı.
İşte böyle zamanlarda benim diyetimde kaçak olduğu zaman kahroluyorum, emzirmiyim o zaman, çocuğa daha mı çok zarar veriyorum?? diyorum, doktorum aksine senin emzirmen önemli çünkü sadece anne sütünü alabiliyor diyor. Bu da daha sıkı anne diyeti demek oluyor. Diyet belli bir yerde sinirlerini de çok bozuyor, zor çünkü, hem süt verdiğin için iyi beslenmek zorundasın, iyi besleniyim derken çok fazla kısıtlaman var, gittiğim yerlede bunların hepsi bana dokunur diyip aç kaldığım zamanlar oluyor, normal zamanda aç kalmak önemli değil ki, ama emziriyorsan ve sütün etkileniyorsa sinirlerin bozuluyor. O kadar dikkat ediyorken bilmeden yediğin birşey çocuğuna dokunuyorsa işte o zaman sıktın sıyrılıyor. Tam bir sarmala giriyorsun, ne emzirmeyi bırakabiliyorsun ne emzirmenin faydasını görüyorsun.

Beraber zor bir süreci yaşadık, yaşıyoruz. Yaz dönemini çok kötü geçirmişiz mesela bu beni çok üzdü. Kilo kayıpları, bağırsak bozulmaları, testler, kontroller, o mu dokunuyor bu mu stresi, çok yıpratıcı.

Yaz dönemi sonrasında Baran'da görülen kilo kaybı neticesinde yaptığımız gaitada Kalprotektin testinin sonucunda gaitada kalprotektin çok yüksek çıkınca yazın diyetimizde baya bir kaçak olduğunu anlamış olduk.

Tekrar sıkı bir diyete girdik ve 1 ayın sonunda kilosu hemen toparlandı. Bu sefer kanda inek sütü,  yumurta sarısı, yumurta beyazı, dana eti gibi belli başlı alerji testleri yapıldı. Sonuçlar hepsinde negatif çıktı. Sonuçların negatif çıkması, alerjinin olmadığını göstermiyordu elbet, kısa süreli bir maraton olduğunu ve bazı ufak denemeler yapabileceğimizi işaret ediyordu.

Doktorumuzun yönlendirmesi ile ufak ufak keçi ürünleri ile artık denemelere başlıyoruz.

Önümüzde 6 haftalık bir program var, herşey yolunda giderse bu programı gerçekleştireceğiz.

İlk deneyeceğimiz besin: keçi peyniri.

Beslenme programımız:

1. hafta: keçi yoğurdunu kaynatıp, kesilen keçi lorunu, 5 dk fırınlayacağım. Fırınlanınca alerjenitesi ortadan kalkıyormuş, o şekilde 1 tatlı kaşığı yiyecek.

2. hafta: keçi yoğurdundan elde ettiğim keçi lorunu fırınlanmadan yiyecek. Yine 1 tatlı kaşığı.

3. hafta: Keçi yoğurduna başlıyoruz. 1 tatlı kaşığı keçi loruna ek olarak, 1 çay kaşığı keçi yoğurdu yiyecek.

4. hafta: İlk keçi sütü denemesi yapacağız. Keçi sütü ile kek yapacağım, sütü pişmiş olarak denemiş olacağız.

5. hafta: Keçi sütü ile bu sefer muhallebi deneyeceğiz. Öncelikle fırınlanarak deneyeceğim için fırın sütlaç ile başlayacağız.

6. hafta: En tedirgin olduğum besin yumurta! Bu hafta yumurta sarısı deneyeceğiz.
Yumurtayı haşladıktan sonra yine 5dk fırınlayacağım. ilk 3 gün bu şekilde tüketecek. Eğer dokunmaz ise 4. gün haşlanmış yumurta şeklinde yiyebilecek.

Bu yaptığımız denemeler dokunmaz ise beslenme listemizi yine doktorumuzun kontrolünde ve yönlendirmesiyle geliştireceğiz.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder