15 Haziran 2015

Prima’nın “İlkler” Buluşması


Prima, 1961 yılından beri tüm ilk anlarında anne ve bebeklerin yanında olup, bu yolculuklarında onlara eşlik ediyor, destek oluyor. İlk anların önemini paylaşmak üzere uyku danışmanı Pınar Sibirsky ve Prima Uzman Kurulu üyesi Psikolog Yeşim Çaylaklı’nın katıldığı bir buluşma düzenledi.

Katıldığım bu Prima'nın 'ilk'ler buluşması toplantısında Prima Uzman Kurulu üyesi Psikolog Yeşim Çaylaklı’dan bebeklerde bağlanma ve Uyku Danışmanı Pınar Sibirsky’den bebeklerde uyku problemleri ve doğru uyku ilişkilendirmeleri hakkında çok değerli bilgiler öğrendim.

Kaan'ın bebekliğinde aslında hiç uyku problemi yaşamadık, gündüz uykularını da gece uykularını da çok düzenli uyuyan bir bebekti fakat hep memede uyuyakalıyordu ve sonra yatağına yatırıyordum. O yüzden memeden kestikten sonra bir süre bana bağlılığı devam etti çünkü sadece emerek uyumayı biliyordu. Bu süreçte zorlandığımız için bu bebeğimde aynı şeyleri yaşamamak adına Uyku Danışmanı Pınar Sibirsky'e sorularım oldu ve kendisinden bebeklerde doğru uyku ilişkilendirmeleri, iyi ve kaliteli uyku için neler yapılmalı ve uyku problemleri hakkında çok değerli bilgiler dinledim.

Prima Uzman Kurulu üyesi Psikolog Yeşim Çaylıklı da bizlere bebeğimizle daha hamileliğimizde başlayan bağlanma duygusunu ve bebeğimizle kurduğumuz bu duygusal bağın onun gelişiminde nasıl etkili olduğu anlattı.



Prima Uzman Kurulu üyesi Psikolog Yeşim Çaylaklı;

Sadece fiziksel ihtiyaçlarımız için değil, sıcaklık ve güven ihtiyacımız için birbirimize bağlanıyoruz. Bağlanma hormonu (oxytosin) hamilelikte ve doğumda artıyor. Yani daha bebeğinizle ilk anlarınızda, ona bağlanıyorsunuz. Baba adaylarında ise hamilelik sürecinde ne kadar dahil olduklarına bağlı olarak artmaya başlıyor. Bu hormon yüksek seviyelerde salgılandığında anneler bebeğin sinyallerine daha duyarlı hale geliyor, ağladığı zaman anında yanıt veriyor, karşılıklı olarak bir ilişkiye başlıyor. Bağlanma hormonu doğumu kolaylaştırıyor, emzirmeyi mümkün kılıyor.

Bebeği kucakladığınızda veya ona gülümsediğinizde onunla duygusal bir bağ kurduğunuzda bebeğin beyin gelişimi hızlanıyor. Bebeğinizle çıktığınız bu ilkler yolculuğunda, onu ilk defa kucakladığınızda, ona ilk defa gülümsediğinizde ve onun ilk defa sesini duydupunuzda aslında onun beyin gelişimi için de ilk adımları atmış oluyorsunuz. Bu şekilde, beyinde yeni hücrelerin oluşması için gerekli enerji sağlanmış oluyor.

Babalar da bebeğin gelişimini ve anneyi desteklediğinde, bebekle ilgilendiğinde anne de bebeğin ihtiyaçlarına karşılık vermekte daha rahat olabiliyor. Bu durum anne bebek arasındaki duygusal bağı güçlendiriyor.  Özetle, İlk anlarda sevgi, bütün aileyi kapsıyor.



Uyku Danışmanı Pınar Sibirsky;

Bir bebek hayatının ilk yılında doğum kilosunun neredeyse 3 katına ulaşıyor. Hayatın hiçbir öneminde de bir daha bu kadar hızlı büyümüyor. Gelişim için çok önemli olan bu dönemde uyku, bebeklerin zihinsel ve fiziksel gelişimi için beslenme ile birlikte en önemli 2 ihtiyacından biri.

·       Uyumak bebekler için aslında hiç kolay değil, çünkü dünyaya geldiklerinde bunu nasıl yapacaklarını bilmiyorlar. Nasıl uyuyacaklarını onlara ilk günlerden itibaren ebeveynleri öğretiyor.
·       Bebeğinizle geçirdiğiniz ilk huzurlu geceniz de, onun uykusunu aldığı ilk sabaha uyanışı da, sizinle birlikte gerçek olabilecek anlardan. Doğru ya da yanlış, uykuyla ilgi kurdukları bağlantıları da ilk aylardan itibaren ebeveynleri kazandırıyor.

2 aylık bebeğin geceleri 2-3 kez uyanıp emmek istemesi veya 1 yaşındaki bebeğin diş çıkartma döneminde gece boyu uyuyamaması bir problem değildir. Yeni doğan dönemini atlatmış, aslında gerçek bir sıkıntısı veya ihtiyacı olmadığı halde geceleri defalarca uyanan ve kendi kendine uykuya dönemeyen çocuğumuzun uyku problemi olduğu düşünülebilir.


En sık yaşanılan uyku problemleri:

  • Gece uyanmaları: İngiltere'deki Sheffield Üniversitesi’nin 216 bebek üzerinde yaptığı bir araştırmaya göre hemen arkasından uzun bir uyku çekmeyen bebeklerin öğrendikleri yeni davranışları hatırlayamadıklarını ortaya çıkardı.
  • Bu araştırma kesintisiz gece uykusunun bebeğin zihinsel gelişimindeki etkisini net biçimde ortaya koyuyor. Uykusuzluk bebeklerde gün boyu huzursuzluğa, iştahsızlığa, dikkat eksikliğine neden oluyor.
  • Kısa gündüz uykuları: Bebeklerde en sık görülen uyku problemi de gündüz uykularının çok kısa ve düzensiz olmasıdır. Gündüzleri uyku hormonları geceye göre daha düşüktür ve dolayısıyla uyumak daha zordur. Bunun için ortam koşullarını uykuya uygun hale getirmek önemlidir.
  • Uykuya direnme: Bebeklerin büyük kısmı uyku zamanı geldiğinde sanki onları uyutmaya değil de canlarını yakmaya çalışıyormuşuz gibi ağlıyor.  Çok uykuları olan bebekleri uyutmak için bile ebeveynler saatlerce uğraşabiliyor. 

Bebeklerin Uyuyamama Nedenleri

  • Hatalı Uyku İlişkilendirmeleri: Büyük veya küçük herkes geceleri uyandığında, uykuya devam edebilmeleri için, uykuya daldığı koşulların aynı olmasını ister.  Örneğin, yastıkla uykuya dalındıysa ve gece uyanıldığında yastığı düşmüşse, yerine koymadan uykuya devam edilmesi çok zordur. Bu örnekte uyku ilişkisi yastıkla kurulmuştur. Uyku ilişkilendirmeleri uykuya dalınması için kullanılan koşul, yöntem ve malzemelerdir. Uyku ilişkilendirmesi, bebeklerin uykuya dalmak için arabada gitmek, biberon, sallamak, kucakta tutmak gibi ihtiyacı olan her şeyi kapsayabilir. Bu uyku ilişkilendirmeleri kullanılan yöntem aynı olsa da sonuca göre yanlış veya doğru olabilir. Örneğin, bir bebek emzikle uykuya dalıyor, gece uyandığında da emziği ağzında olmadığı halde uykusuna devam edebiliyorsa veya emziğini bulup ağzına koyup uyuyabiliyorsa uyku ilişkilendirmesi doğrudur. Ancak emzikle uyuyor ve gece boyunca emziği her düştüğünde ağlayıp birilerini yanına çağırıyorsa, o zaman emzik hatalı bir uyku ilişkilendirmesi olmuştur. Çünkü bebek, uykuya daldığı bu koşulu kendi kendine sağlayamayacak durumdadır.
·       Aşırı Yorgunluk: Bebeklerin aşırı yorulması hem gündüz hem de gece uykularında sorunlara neden olur. Kaldırabileceğinden daha uzun süreler ayık kalan bebeğin vücudu, kortizol adlı bir stres hormonu salgılar. Yorgunlukla mücadele etmek için böbrek üstü bezlerinin salgıladığı bu hormon, aynı zamanda bebeğin uykuya geçişini de zorlaştırır. Bebek bir şekilde uykuya geçse bile vücudundaki kortizol hormonunun da etkisiyle sık sık uyanıyor ve eğer hatalı uyku ilişkilendirmeleri de mevcutsa uykuya dönebilmek için mutlaka dışarıdan desteğe ihtiyaç duyar. Yani bebeklerde aşırı yorgunluk, hem uykuya direnmeye hem de gece uyanmalarına neden olabiliyor.

·       İki Uyku Arası Uyanıklık: Yeni doğan bir bebek gündüzleri ancak 45 dakika kadar uyanık kalabilir. 3 aylık olduklarında artık 1.5 saat kadar, 1 yaş civarında ise 4-5 saat kadar uyanık kalabilir. Bebeklerin gündüz uyku sayıları da uyanık kalabildikleri bu sürelere göre belirlenir Yaklaşık 18 aylıkken bu süre 6 saate kadar uzamıştır ve gün ortasında tek bir uyku ile akşama kadar rahatlıkla dayanabilir. Bebeklerin uyutma zamanına karar verirken bu noktaları göz önünde bulundurmak gerekir.

·       Günlük Rutinlerin Olmaması: Yetişkinler gün içerisinde ne zaman ne yapacağını önceden bilir ve kendi programını yapar. Bebeklerde ise saat kavramı yoktur. Bu yüzden gün içerisinde sıralaması belli olan rutinlere ihtiyaç duyarlar. Örneğin yemekten sonra oyun zamanı geleceğini tekrarlar sonucu öğrenirler. Aynı şekilde oyundan sonra da uyku zamanı geleceğini bilirler. Eğer alıştıkları bu tür bir düzen yoksa, kendilerini boşlukta ve huzursuz hissederler. Rutinsizlik özellikle uykuya direnme sorununun en önemli nedenlerinden biridir.



Bebeklerin iyi ve kaliteli uyuması için neler yapılabilir?

·       Hatalı uyku ilişkilendirmeleri ortadan kaldırılmalı: Bebeklerin geceleri uyandıklarında, ebeveynlere ihtiyaç duymadan yataklarında kendi kendilerine uykuya dalmayı öğrenmeleri gerekiyor. Bebeklerin eski uyku alışkanlıklarını değiştirmek kolay değildir fakat yanlarında olunup onları sakinleştirerek, çeşitli uyku eğitim tekniklerinden faydalanarak, yeni uyku alışkanlıkları kazandırılabilir.

·      Doğru zamanlama: Bebeklerin uyanık kalabildiği süreleri bilerek ve aynı anda da uyku işaretlerini gözlemleyerek, aşırı yorulmasına fırsat vermeden onu uykuya hazırlamak hem uykuya geçişi daha kolaylaştırır hem de gece uyanmalarını azaltır. 0-4 yaş arası çocukların akşam 19:00-20:00 civarlarında uykuya geçmeleri gerekir ki ihtiyaçları olan 10-12 saatlik uykuyu alabilsinler. “Geç yatarsa daha çok yorulur, daha iyi uyur” mantığı bebek ve çocuklarda kesinlikle geçerli değildir.

·       Uyku Öncesi Rutini: Uyku zamanı geldiğini bebeklere ve çocuklara anlatmanın en iyi yolu uyku öncesi rutinidir.  Bebeğinizin yaşına ve yapısına göre rutininizde neler olacağına karar verilebilir.  Örnek bir rutin şu şekilde olabilir: banyo yapmak, odaya gitmek, perdelerini kapatmak, masaj, pijama giymek, ninni veya masal, uyku cümlesi ve öpücükle yatağa yatmak. Burada önemli olan sıralamanın hep aynı olmasıdır çünkü bebekler sıralamayı akıllarında tutarlar.  Bunu öğrendiklerinde ise artık uykuya geçişleri çok daha kolay olacaktır.


Prima Hakkında...

Prima, Türkiye’nin 1986 yılında piyasaya sunulan ilk hazır çocuk bezi olarak ilk günden bu yana pazar liderliğini koruyor.

Annelerin ihtiyaçlarına göre ürünlerinde yeniliklere imza atan Prima; 2000 yılında da ilk kez “nefes alan pamuksu dış yüzeyi” Türk tüketicisinin beğenisine sundu.

2003 yılında Prima, ‘‘Tam Koruma’’ ile daha geniş bel bantları ve daha yüksek emicilik gücü ile sızıntıları önleyerek, bebeklerin daha rahat ve özgürce hareket etmesini sağladı.

2004’te piyasaya sunduğu “Prima Yeni Bebek Yenidoğan” ürünü ise “İkili Koruma” Sistemi ile idrarın yanı sıra, yenidoğana özgü yumuşak dışkının da emilmesini sağlayan yenidoğana özel ilk bebek bezi oldu.

2005 yılında hem ürün yelpazesini Türkiye’nin ilk ve tek anatomik şekilli ürün gamı haline getirmiş hem de bebeklerin değişik gelişim aşamalarındaki farklı ihtiyaçlarının aynı bebek bezi ile karşılanamayacağından yola çıkarak, bebek gelişiminin her aşaması için farklı teknolojiler ile üretilmiş ürünler geliştirdi.

2010 yılında ise Prima’nın en kuru ve en ince bezi, Prima Premium Care’i annelere sundu. Prima Dünyası; Yeni Bebek, Aktif Bebek, İlk Adım, Uyu Oyna, Premium Care bebek bezleri ve Islak Mendilleri’nden oluşan geniş ürün gamıyla tüm beklentileri karşılıyor.

Prima 2013 yılında yeni araştırmanın sonuçlarını göz önünde bulundurarak geliştirilmiş ekstra kuru tabakalı yeni Prima Aktif Bebek ürününü pazara sundu. Prima Aktif Bebek’teki geliştirilmiş tabaka, ıslaklığı daha hızlı emerek bebeklerin uyandığında rahat hissetmesini ve güne hazır olmalarını sağlıyor. Ürün bebeklerin altının 12 saate kadar kuru kalmasına imkan veriyor.



  •  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder