19 Haziran 2015

Doğum Çantamda Neler Olmalı ?


Hamileliğimin 38. haftasını da tamamlamamla birlikte doğum çantamın paniği aldı beni. Hamileliğimin normal seyri, tecrübeli hamilelikle diğer hazırlıklarımı tamamlıyım sonra hastane çantamı hazırlarım rahatlığı, Kaan'ın son geçtiğimiz haftayı çok hasta geçirmesiyle gece gündüz onunla ilgilenmem derken, hep ertelediğim bir durumdu hastane çantamın hazırlığı.

Doğum çantan hazır mı??? Erken doğum riskine karşı hastane çantan en geç 32.hafta hazır olsun tamam mı?? Nee 36.haftadasın ama hala doğum çantanı hazırlamadın mı??? Doğum çantanı hazırla ve evde kapıdan çıkarken hemen alınabilecek bir yere koy , hatta şimdiden arabanın bagajına at daha garanti olsun tamam mı? Soruları tanıdık geldi mi?  Bu ve benzeri sorularla hamileliğinizin son döneminde sıklıkla karşılaşabilirsiniz sevgili hamileler. Benim ilk hamileliğimde sıklıkla karşılaştığım sorulardı bunlar. Hastane çantası hazırlığı ilk doğumunu yapacak bir anne adayı için gerçekten stresli olabiliyor, çantamda neler olmalı, çok mu eşya alıyorum, bebek için yeterli body aldım mı? kaç tane tulum olmalı? Kendim için kaç gecelik almalıyım??? gibi uzar gider bu liste.

Doktorumun son 38. hafta kontrolümüzde 1 hafta içinde doğurup doğurmama olasılığın %50-%50 diyince eve gelir gelmez ilk yaptığım şey hastaneye götüreceğim doğum çantam için hazırlıklara başlamak oldu. Kaan'a hamileliğimde yazdığım hastane çantası listem de benim kılavuzum oldu. O zaman çok detaylı bir araştırma yapmış, daha önce doğum yapmış arkadaşlarımın tecrübelerini almış, benimle birlikte hamile olan arkadaşlarımla ihtiyaç listeleri paylaşımları yapmıştık. Ve listem son haline gelmişti. Üzerine bir de yaptığım doğum tecrübem eklenince listemi yapmak daha kolay oldu.

Peki, neler olmalıydı bu doğum çantasında???

Doğum yapacağınız hastane de belli birtakım ihtiyaçları karşılıyor olabilir fakat ben ne olur ne olmaz herşeyim yanımda olsun diye tüm ihtiyaçlarımı çantamda yanıma almıştım. Bu sefer de öyle yapıyorum, içim rahat olsun kullanmasam da yanımda olsun.

İhtiyaç listenizi anne ve bebek olarak ikiye ayırabilirsiniz.


Annenin ihtiyaçları

Gecelik ; Emzireceğiniz için geceliğinizin önden düğmeli ya da kolay açılabilir olması önemli, kanamanızda olacağı için 3 adet gecelik bulundurmanızı tavsiye ederim, 2 geceliği zaten kullanıyorsunuz 1 tane de yanınızda yedek olsun, kafanız rahat olsun. Ben 3 geceliğimi de kullanmıştım, kışın yaptığım ilk doğumuma rağmen hastane odası çok sıcak olduğu için kısa kollu geceliklerimi daha rahat giymiştim. Tavsiye ederim.

Sabahlık; Geceliklerinizin üzerine giymek için 1 adet sabahlık alabilirsiniz. Hastane odanız sıcak olucaktır ama koridorda bir yürüyüş yaparken üzerinize almak isteyeceksiniz.

Terlik; Geceliğimle uyumlu olsun diye o terliği ne aramıştım! 

Çorap ; Doğumdan sonra ayaklarım üşüyebilir diye kalınlık derecesine göre 3-4 çift almıştım. Garanticiyim fazla fazla bulunsun.

Külot; Yüksek belli almanızı tavsiye ederim normal doğuma bile gidiyor olsanız her ihtimali düşünmekte fayda var, sezeryandan dolayı dikişleriniz olabilir.

Emzirme sütyeni; Hem Marks&Spensar dan hem de Gebe den almıştım. Gebe den aldığım kabul ediyorum annane sütyeni gibi olsada çok hafif olduğu için çok rahat kullandım.

Kırmızı kurdele/taç ; Lohusalığın olmazsa olmazı! Ben günlerce aradım.

Doğum sonrası pedi; Hastane size temin ediyor, özellikle doğumdan sonra kanamanız çok olduğu için hastanenin verdiği pedleri kullanıyorsunuz ama ben yine de yanıma almıştım yanlız normal dönemde kullanılandan çok çok daha büyük pedlerden almanız gerekiyor! En azından hastaneden çıkarken kullanıyor olucaksınız.

Göğüs ucu kremi; İlk günlerde göğüslerinizde oluşabilecek çatlakları ve yaraları önlemek için çok önemli. Doğumdan birkaç gün önce bile sürmeye başlayabilirsiniz. Ben Lanshinoh kullandım, çok da memnun kaldım.

Göğüs pedi; İlk günlerde gögüsleriniz çok akıyor o yüzden yanınıza almakta fayda var. Ben hep lansinoh kullandım. Hastanede doğum yaptıktan sonra göğüsleriniz hava alsın diye kullanmıyorsunuz ama hastaneden çıkarken ihtiyacınız olucaktır.

Gögüs kalkanı; Göğüs uçlarınızın geceliğinize ya da çamaşırınıza değmemesi, yara ya da tahriş olmaması ve hava alması için kullanabilirsiniz. Ben Avent’in göğüs kalkanlarını kullanmıştım.

Şampuan, saç kremi, duş jeli,lif, Havlu; Doğumun ertesi günü duş alıp rahatlamak isteyeceksiniz :)

Saç fırçası, tarak, saç tokası; Doğum yaptık diye bakımsız olamayız.

Makyaj malzemeleri; Doğumdan sonra o minik bebişle çekilecek ölümsüz resimlerde güzel çıkmalıyız!!! Ve tabiki makyaj temizleme malzemeleri.

Diş fırçası, diş macunu, Yüz kremi, törpü, lipstick;  gibi minik ama önemli detaylar.

Hastane çıkış kıyafeti ; Unutmayın! Kendinizi içinde en rahat edeceğiniz  kıyafeti alın.

Fotoğraf makinesi, kamera, blognot, telefon, telefon şarj aleti de işin teknolijik kısmı! J

Bir de odanızda olması sizi rahatlatıcak, oda kokusu, müzik cd si gibi hazırlıklarınız var ise onları da almayı unutmayın! 


Bebek İhtiyaçları:

Ana kucağı; olmazsa olmaz!  O olmadan hastaneden bebeği çıkartamıyorsunuz. En keyifli tarafıda evden boş çıkardığınız ana kucağını içinde dünyalar güzeli bir bebekle eve getirmek. Şimdiden onun hayalini kuruyorum. Eve dönerken arabada ana kucağının içinde kaybolan minik bebeğinizi izlemeye ise doyamayacaksınız.

Hastane çıkış takımı; 2-3 takım almanızı tavsiye ederim. Benim minik oğlum ilk geceden takımını kirletmişti, sabah uyandığımda onu başka bir zıbının içinde bulmuştum.

Çıtçıtlı body; 2’şer adet uzun ve kısa kollu body yanınızda bulunsun.

Yenidoğan tulumu; hastane çıkışı takımlarınız olsa bile 3 adet yenidoğan tulumu da yanınızda olmalı. Çok değil mi demeyin, yanınızda olsun, rahat olun.

Yelek/hırka;  1 tane çantanızda mutlaka olsun.

Battaniye; bir ince bir kalın 2  tane battaniye

Başlık/ eldiven; hastane takımlarının içinde oluyor ama 2’şer yedek de almakta fayda var. Hastane çıkışınızda daha kalın bir başlığa ihtiyacınız olucak.

Çorap; 3 çift.

Kirli torbası; Hem sizin hem bebeğinizin eşyaları için ihtiyacınız oluyor mutlaka yanınızda olsun.

Gögüs pompası; Hastanelerde hastane tipi gögüs pompaları olduğu için ben yanıma almadım. Ama emzirdiğim süre boyunca 16 ay medelanın mini elektrikli gögüs pompasını kullandım ve çok memnun kaldım, tavsiye ederim.

Yalancı emzik; Kullanmadık ama her ihtimale karşı kauçuk ve plastik olmak üzere 2 farklı emzik almıştım yanıma.

Emzik kutusu; yere düşen emziği hastanede hemen steril edemezsiniz o yüzden kutusunda taşımakta fayda var.

Biberon; Her ihtimali düşünmekte fayda var, sütü biberonla vermek zorunda kalacağınız bir durum olabilir. Dr. Brown’un cam biberonunu şiddetle tavsiye ederim, kolik önleyici bir biberon. Ben 2 adet almıştım yanıma. Steril etmeyi unutmayın!

Önlük; 3 tane.

Ağız bezi; 3-4 adet

Yeni doğan bebek bezi/ıslak mendil ; Hastane size temin ediyor ama yine de çantanızda kesinikle bulunmalı. Hastaneden çıktıktan sonra ihtiyacınız olucak.

Pişik kremi; ben desitin kullandım ve hala da kullanıyorum mavisinden de morundan da edinmenizi tavsiye ederim.

Çok mu eşya aldım, fazla mı detaylı düşündüm demeyin, o gün sizi rahat hissettirecek herşeyi alın yanınıza. Keşke alsaydım diyeceğinize yanınızda bulunsun.  

Unutmadan, eğer baba da yanınızda refakatçi olarak kalıcaksa onun için de minik bir çanta yapmakta fayda var. Eşortman, t-shirt, terlik, çorap, ertesi gün için kıyafet, deodorant, diş fırçası, belki kitap/dergi.

Başka kardeş var ise onu da unutmamak lazım tabii ki, onun için de minik bir çanta hazırlamakta fayda var. Yedek kıyafet, ayakkabı, bez, islak mendil, oynamaktan hoşlandığı oyuncakların olduğu bir oyuncak çantası. Bu sefer Kaan'a da minik bir çanta hazırlıyorum.

Hastane çantanızı da hazırladıktan sonra bebeğinizle kucaklaşmaya bir adım daha yaklaştığınızı hissedeceksiniz.
Bu tarifsiz heyecanın tadını çıkartın çünkü kısa bir süre sonra  dünyanın en güzel duygusunu yaşayacak, heyecanla beklediğiniz bebeğinizi kucağınıza alaınca dünyanın en güzel kokusunu içinize çekiceksiniz!!!!

Tüm anne adaylarına sağlıklı, kolay doğumlar diliyorum...



















1 yorum:

  1. Pelin hanım merhaba, ben de taç arıyorum. Özellikle 2. bebeğinizdeki çok sade.. nereden almıştınız acaba?

    YanıtlaSil