27 Eylül 2014

Sporun Çocuk Gelişimi Üzerine Etkisi

Kaan 11 aylıkken yürümeye ve 1 yaşından sonra her geçen gün daha da hareketlenen bir çocuk olmaya başladı. Baharın gelmesiyle, havaların güzel olduğu her gün de parka götürsem, enerjisini atmasında yeterli olmuyordu ve evde artık koltuk tepelerinde bile zıplamaya başlamıştı.



Yazın gelmesiyle birlikte Kaan’ı kapıp soluğu Ege sahillerinde aldım. Gündüzleri deniz, akşamüstü futbol ve park, gece yatmadan ve sabah serinliklerinde bebek arabasıyla sahilde yürüyüş derken tüm günümüzü aktivitelerle doldurduk.



Suyu bebekliğinden beri çok seven bir çocuk olduğu için denizde çok keyifli vakit geçirdi.  İlk günler daha çok kumdan kaleler yapıp, kolluk takmaya itiraz ederek daha temkinli denize girerken, kolluklarıyla yüzmeyi öğrenince daha bir cesaretle denize girmeye başladı. Yüzdükçe özgüveni gelişti ve artık kimseye ihtİyaç duymadan kendi kendine denize girip çıkmaya başladı. Defalarca denize girip çıktıktan sonra yorulup, kucağımda uyuyordu. Ve benim için gün içinde bana ait olan tek zaman aralığı başlıyordu, sonrası yine koşuşturmaca J





Yemek için ve dinlenmek için ara sıra evde olduğumuz saatlerde de Kaan’ın sakin durduğunu söyleyemem, anneannemin deyimiyle içinde kurt kaynıyor. Çünkü ya balkonda top oynuyor, oyuncak at biniyor, ya dedesiyle dolaşmaya çıkıyor, ya evde ne var ne yoksa bahçeye atıyor, ya durmaksızın koşuyor, ya da balkonun kapısını açıp, evden koşarak kaçıyor. Yani durmuyor.

Bu yaz canım aile büyüklerim ve sevgili komşularımızdan en çok duyduğum söz; “kızım bu çocuk et mi tutar?” oldu. “o kadar hareketli ki, biz izlerken başımız dönüyor” da diğeri!

Evet, büyüklerimizin deyimiyle bu çocuk et tutmuyor artık, bebekliğindeki o tombiş tombiş hali kalmadı, yiyor ama bu yaz döneminde eskisi gibi kilo almıyor, bu kadar harekete zaten almasını beklemiyorum. Ama hareketli çocuk iyidir, sağlıklıdır. Sağlıklı olduğu sürece de kilosuna hiç takılmıyorum.

Kaan en çok top oynamaktan zevk alıyor, hatta renk renk, boy boy topları onun için tüm oyuncaklarına bedel. Kuşadası’nda sahil boyu birçok çim futbol sahası var, ayrıca basketbol sahaları ve voleybol sahaları da. Benim çocukluğum akşamüstü deniz sonrası voleybol sahalarında voleybol oynayarak geçti, oğlum da şimdiden futbol sahalarında futbol oynamaya başladı.




Spor yapmak ve hareket etmek çocukların hem zihinsel hem de bedensel gelişimleri için çok çok önemli.  Ben küçük yaşta spor yapmaya başladım ve yıllarca da lisanslı sporcu olarak hem okul takımında hem de klüpte voleybol oynadım. Bu yüzden Kaan’ın top oynamaya olan merakını destekliyorum ve her gün onu üşenmeden futbol oynamaya götürdüm. Artık o kadar alışmıştı ki saatimiz geldiğinde spor ayakkabılarını ve topunu alıp geliyor yanıma ve ayakkabılarını uzatıp “anne hadi giy” diyordu, yani hadi giydir ayakkabılarımı da gidelim. J

Sporun Faydaları

Her gün 1 saat yapılan spor ya da fiziksel aktivite, çocuklarımızı çağın hastalığı olan obeziteden korumak için gerçekten çok önemli. Spor yapmak hastalıkların uzun sürede vücuda verdiği zarardan da korumaya yardımcı olduğu gibi, ilaç gereksinimini de azaltıyor.

Spor yapmak aynı zamanda çocuklarımızın sağlıklı arkadaşlık ilişkileri kurabilme, birlikte oynamayı öğrenme, grup halinde hareket etme yetilerini kazanmasını sağlar. Kazanma ve kaybetmeye karşı tepkilerini öğrenme becerisini kazandırır.  Kaan’ı futbol sahasına götürdüğüm zaman hemen top oynayan çocuklara doğru topuyla koşuyor ve onlarla oynamaya çalışıyor. Kesinlikle benimle ilgilenmiyor ve kendinden büyük çocuklarla ya da yakın yaştaki çocuklarla iletişime geçmeye çalışıyor, sosyalleşiyor, topu onlara atıyor, onlar da karşılık verince mutluluktan çıldırıyor. Kaleye attığı topları kendinden yaşça büyük abileri tutmayıp gol olunca, goool diye bağırıp seviniyor, kazanmayı öğreniyor.



Spor yaparken çocuk aynı zamanda kendi kendine başarma duygusunu tatmin ediyor,  tatmin ettikçe de çocuğun kendine olan güveni  hızla gelişiyor. Ben bunu Kaan’da çok net gözlemleyebiliyorum, topu uzun süre sürdüğünü görünce daha çok koşuyor, arkadaşlarıyla bir oyuna dahil edilip uyum sağladığını fark edince daha çok oynamak istiyor, daha çok topa vuruyor, daha mutlu oynuyor.

Çocuğun iletişim yeteneği, paylaşma ve mücadele etme yetisi de gelişiyor. Kaan’ı top oynamaya götürdüğümdeya da deniz kenarında top oynarken birçok çocukla iletişime geçiyor, kendi yaşıtlarıyla zaman zaman aynı top için çekişiyor, iki kişi aynı topu tutup çekiştiriyorlar, biri diğerinin elinden alıyor, sonra geri veriyor derken paylaşmayı öğreniyor, aynı topun peşinden birkaç kişi koşup mücadele etmeyi öğreniyor.



Erken yaşta spora başlamanın bedensel gelişime de çok büyük katkısı var. Aynı zamanda çocukluk yaşlarda, bir bireyin sonraki yıllardaki yaşam kalitesini etkileyecek önemli bir alışkanlık kazanılmış oluyor.  

Spor yapmak, özellikle ergenlik çağında çocuklarımızın daha çok eğilim gösterebileceği sigara kullanımına karşı, hatta düşünmek bile istemediğim çok daha kötü senaryolarda madde bağımlılığına karşı korunmasında da bir önlem. Spor yapan vücut daha sağlıklı beslenir ve vücuduna zarar verecek her şeyden uzak durur, spor yaptığım dönemde bırakın sigara içmeyi ne kadar sağlıklı beslendiğimi hatırlıyorum.

Spor yapmak aynı zamanda ergenlik çağında yaşanan ergenlik sendromlarının giderilmesinde etkili olacağı gibi, çünkü çocuk konsantrasyonunu ve enerjisini başka yönde harcıyor, daha ileriki yaşlarda ortaya çıkabilecek olan kalp, solunum sistemi rahatsızlıkları gibi rahatsızlıklardan da korunma yöntemi oluyor.

Kaan evet çok çok hareketli bir çocuk oldu, yaz mevsiminin, yazlıkta olduğumuz için sahip olduğumuz imkanların ve içinde bulunduğumuz ortamın, sürekli açık havada olmamızın da buna katkı sağladığı bir gerçek. Biz de bu imkanları sonuna kadar kullandık. Tüm enerjisini açık havada sabahtan akşama farklı aktiviteler yaparak harcadı.




Fakat Sonbaharın gelişi ve havaların artık serinlemeye başlamasıyla çocuklar biraz daha evlere kapanmaya başlayacak, yine de evlerde çocuklarımızı bilgisayar ya da televizyon karşısına uzun süre hapsetmek yerine, elimizden geldiğince enerjilerinin  bir kısmını spor yaparak harcamalarını için,  her gün en az 1 saat spor ya da fiziksel aktivite yapabilecekleri ortamlar yaratabiliriz. Oyun grupları, kreşler, açık havada yürüyüş, yüzme kursları, spor okulları, jimnastik kursları birer alternatif olmakla birlikte sadece ev ortamında bile çocuğun fiziksel aktivite yapabileceği ortamlar yaratılmasıyla çocukların hem zihinsel hem de bedensel gelişimlerini desteklemeliyiz.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder